GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Zarada od izdavanja Buljarice 137 miliona eura

Đukanović: Zarada od izdavanja Buljarice 137 miliona eura
PREMIJERSKI SAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2016 / 20:30
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Ukoliko se ostvari plan Vlade Crne Gore da izda Buljaricu na 90 godina, Crna Gora će zaraditi 137 miliona eura, a posao će dobiti, isprva, više stotina, a kasnije više hiljada ljudi. To je saopštio premijer Milo Đukanović tokom Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

Poslanik GP URA Dritan Abazović pitao je Đukanovića ko je procijenio da država ima interes da na 90 godina izda izuzetno vrijedno zemljište u Buljarici, i to bez detaljne urbanističke razrade uređenja tog prostora.

"Prodajete pet miliona kvadratnih metara po cijeni od 22 eura po kvadratu. To je deset do dvadeset puta manje od njene današnje cijene", poručuje Abazović.

Dodaje da je vlada u ovom procesu zaobišla Skupštinu, a i da se na tom prostoru i dalje vode imovinsko-pravni sporovi.

"Da li tamo predviđate hotele, zgrade... Hoćemo da znamo šta će tamo da se gradi. To je plaža kojom upravlja Morsko dobro", kaže on.

"Šta znači imati plac na moru, a da ne možete da se okupate na toj plaži?", pita Abazović.

Đukanović je rekao da je Buljarica atraktivan prostor na kom treba da se gradi jedinstveni kompleks sa turističkim sadržajem visoke kategorije. Procjenu isplativosti su uradili Tenderska komisija sa profesorima sa Ekonomskog i Građevinskog fakulteta.

"Direktni finansijski efekti iznosili bi 137 miliona. U početku bi posao našlo više stotina, a tokom eksploatacije više hiljada ljudi", rekao je Đukanović.

Istakao je i da Skupština nije i neće biti zaobiđena u ovom procesu.

"Ako bude zainteresovanih ponuđača, dostavićemo ugovore", rekao je Đukanović.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović pitao je premijera da li je njegov posljednji verbalni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom doprinos pomirenju u Crnoj Gori deset godina nakon obnavljanje nezavisnosti. Damjanović se osvrnuo i na riječi Đukanovića povodom proslave 21. maja, kada je naglasio da više ne smijemo da se nađemo ni pod Mojkovcem ni pred Dubrovnikom.

„Teza od tome da su Mojkovac i Dubrovnik isti ne piju vodu. To nijesu iste kategorije. Mojkovac je za ponos, Dubrovnik nije za ponos. Razlika je to što se te Vi bili na čelu tokom napada na Dubrovnik, a tokom bitke u Mojkovcu na čelu su bili neki bolji ljudi", rekao je Damjanović.

Permijer je odgovorio da ni jedno ni drugo nije bilo u interesu Crne Gore.

„Nakon Mojkovca smo izgubili državu i nestali sa mape svijeta, a nakon Dubrovnika ugrozili smo neke temeljne elemente crnogorskog društva. Treba da izvučemo nauk i striktno slijedimo nacionalne interese Crne Gore", poručio je Đukanović.

Dodao je i da ne može da se govori o njegovom sukobu sa SPC. On kaže da je u jednom intervjuu samo rekao da su interesi SPC suprotnim državnim interesima.

„Danas živimo u suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori kao slobodni i ravnopravni. Živimo u državi koja je izbjegla opastnost nacionalnih prebrajanja. Službeni jezik je crnogorski, a latinica i ćirilica su ravnopravne. U upotrebi su srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik", rekao je Đukanović.

Prije početka Premijerskog sata, u fokusu je bio poslanik DF-a Janko Vučinić kom nije dozvoljeno da Đukanovića pita na šta je premijer mislio kada je, tokom sukoba 13. maja, rekao da će Vučinić „posebno da mu plati".

"Pozivam Đukanovića da prijetnje ostvari na tradicionalni način. Ako hoće, ja sam spreman. Ako će to da uradi preko njegovih kerbera po mraku i tokom noći, to neće biti dobro za premijera", poručio je Vučinić.

Ipak, pošto je premijer izašao da odgovara na pitanja koja su prošla regularnu proceduru, on nije komentarisao poziv Vučinića na obračun, kao ni to što su poslanici DF-a napustili salu i premijeru ostavili poruke "Što ću kad jesi", aludirajući na problematičnu sjednicu parlamenta kada su mu uzvikivali "Milo, lopove". Osim toga, na papirima su ispisana pitanja koja se odnose na KAP, "Limenku", premiijerov sat itd.
Premijer je, ranije dans, prvo odgovorio na pitanje DPS-a o smjernicama za ekonomski razvoj države.

"Predviđene reforme realizovaće se kroz razvoj biznis zona, podsticaja i poreske olakšice u turizmu, kao i podsticaje direktnih stranih investicija", kazao je on.

Nezavisnog poslanika Obrada Gojkovića interesovalo je da li je Vlada donijela zvanične odluke kojima se zaustavlja privatizaciju Instituta Igalo.

"Vlada nije nastavila prodaju akcija, a, kad se za to stvore uslovi postupak će biti javan.Da smo željeli da zanemarimo tradiciju instituta, lakše bismo ga prodali. Radimo na očuvanju zdravstvenog turizma. Kada budemo prodavali institut, to ćemo uraditi na transparentan i zakonit način", poručio je premijer.

A, kad su posrijedi ugovori koje je potpisao Svetozar Marović, Đukanović je kazao:

"Ako je to najveći problem crnogorskog društva, onda ja ne brinem o budućnosti crnogorskog društva. Nemojte da sumnjate, DPS će i sa tim problemom izaći na kraj na jedan odgovoran način, kao što je izlazila sa svim dosadašnjim problemima. Ja mislim da mi imamo mnogo važnijih, zahtjevnijih i složenijih problema u crnogorskom društvu od problema koji se tiči bilo koje partije i partijskog života pojedinačno", odgovorio je Đukanović.

Poslanik LP Andrija Popović kazao je da su uznemiravajući događaji postali svakodevnica Kotorana, jer taj grad opterećuju brojna kontroverzna i neriješena ubistva. Zato ga zanima da li će Odjeljenje bezbjednosti Kotor prerasti u Centar bezbjednosti.

„Sve češći sukobi klanova, brojna neriješena ubistva i paljenja imovine učinili su da se mirni grad koji je pod zaštitom UNESCO, pretvara za pravu noćnu moru za građane i turiste", kazao je Popović.

„Aktivnosti reorganizacije se ne mogu sprovoditi ad-hoc. Ipak, želim da Vas uvjerim da ćemo dodatno sagledati potrebu za organizacionim provjerama. Nećemo pobjeći od te potrebe i obaveze. Ono što se dešavalo u posljednjih godinu, sa nekoliko tragičnih događaja i nekoliko pokušaja ubistava, obavezuje nas da dodatno izučimo taj problem", odgovorio je Đukanović.

Do daljnjeg, to znači da Kotor ostaje u nadležnosti CB Herceg Novi.

Đukanović je dodao da u Crnoj Gori danas ima trećinu manje kriminalnih grupa nego 2011. godine. U posljednje tri godine je opala i stopa kriminaliteta, kaže on.

„Tokom ljetnje turističke sezone boravi veliki broj gostiju, uključujući bezbjednosno interesantna lica. Najčešći motiv sukoba klanova je krijumčarenje narkotika. Biće pojačana prevencija i međunarodna razmjena podataka", objasnio je premijer.

U parlamentu se polemisalo i o odluci Simovića da ni Džavidu Šaboviću iz SDP-a ne dozvoli da premijera pita hoće li predsjednika Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića, nakon priznanja nekoliko krivičnih djela, kazniti ili unaprijediti.
Simović je objasnio da se ta pitanja ne odnose na rad vlade.
Dritan Abazović iz GP URA smatra da je Simović sebi dao za pravo da odlučuje o nečemu što mu ne pripada.

"Vi ste dali sebi za pravo da tumačite šta je, a šta nije u domenu rada vlade. Ovako pokušavate da ponizite parlament. Mi nijesmo engleski parlament. Tamo premijer dođe i ne zna šta će poslanici da ga pitaju", rekao je Abazović.

Osim toga, problem je i to što je Simović odlučio da danas ne dozvoli snimateljima i fotoreporterima da uđu u salu i, kako je to do sad bivalo, snime početak sjednice. Zato je negodovao Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

Tagovi: Milo Đukanović, Buljarice, Vlada Crne Gore, Dritan Abazović, Svetozar Marović
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE