GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva važna događaja za tržište kriptovaluta

Dva važna događaja za tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 09:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - U proteklom tjednu dva velika događaja obilježila su tržište kriptovaluta.

Prva je bila objava inflacije u SAD-u, koja je bila viša od prognozirane.

Očekivana stopa inflacije bila je 8,1 posto na godišnjoj razini, a podaci su pokazali da je zapravo 8,3 posto. To je imalo izrazito negativne posljedice za tržišta rizičnog kapitala, pri čemu je bitcoin na dan objave izgubio dobrih 12,5 posto svoje vrijednosti. Nesigurni makroekonomski uvjeti tako ostaju glavni čimbenik kretanja cijena na tržištu.

Drugi događaj bio je puno važniji za kriptovalute, ali začudo nije značajno utjecao na cijenu. Takozvano spajanje dogodilo se u četvrtak oko devet sati ujutro, budući da tada ethereum blockchain radi po principu dokaza vlasništva (proof of stake) i za rad mu nisu potrebni rudari. Blockchain je tako postao ekološki prihvatljiviji, jer se emisije navodno smanjuju za više od 90 posto. Osim toga, očekuje se da će ethereum dugoročno postati deflacijski, što će pozitivno utjecati na vrijednost sve dok postoji potražnja za ethereumom. Događaj nije utjecao na trenutnu cijenu, pokazuje da je cijena uspješnog spajanja već bila uključena u cijenu na tržištu.

Vrijedi spomenuti još jedan datum koji će nedvojbeno biti važan i za kriptovalute. 21. rujna održat će se sjednica američke središnje banke na kojoj će se odlučivati o monetarnoj politici za treće tromjesečje ove godine. Trenutna praksa je da se ključna kamatna stopa podiže za 75 baznih bodova, a očekuje se da će se ta politika nastaviti sve dok inflacija ne padne na ciljanu razinu. Uz inflaciju goru od očekivane, postoji bojazan da bi Fed mogao odlučiti zauzeti drastičniji pristup. To bi vjerojatno značilo povećanje stope od 100 baznih bodova, ili 1 posto. Takav scenarij bio bi prilično nepovoljan za tržišta rizičnog kapitala, a za kriptovalute bi takva vijest vjerojatno značila pad ispod najnižih vrijednosti postavljenih ove godine.

Tagovi: tržište kriptovaluta, kriptovalute, ethereum, Federalne rezerve, Solana Mobile Stack, bitcoin, solana, ethereum
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE