GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Energetske kompanije koje trguju financijskim izvedenicama ugrožavaju stabilnost eurozone

ECB: Energetske kompanije koje trguju financijskim izvedenicama ugrožavaju stabilnost eurozone
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 22:14
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Energetske kompanije trguju financijskim izvedenicama, što predstavlja rizik za stabilnost financijskog sustava eurozone, a posljedice bi mogli trpjeti i distributeri energije, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

Energetske kompanije kupuju i prodaju naftu, plin i struju, ali i trguju financijskim izvedenicama, poput opcija za kupnju ili prodaju plina po fiksnoj cijeni u idućim mjesecima.

Upravo je ta njihova trgovina pogoršala energetsku krizu, napominje Reuters.

Regulatori i vlade nastoje utvrditi predstavlja li ta njihova, uglavnom neregulirana, upotreba složenih financijskih instrumenata rizik za stabilnost financijskog sustava.

Opasnost ne prijeti u bliskoj budućnosti, ali upotreba predstavlja rizik, zaključio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti, objavljenom u srijedu.

“Oscilacije na… tržištima energije… utjecale su i na tržišta financijskih izvedenica koje energetske kompanije koriste kako bi upravljale rizikom”, istaknuo je ECB.

Izvedenice koristi mali broj velikih energetskih tvrtki, utvrdili su.

Kako kretanje cijena ne bi utjecalo na transakcije, trgovci moraju na račune u klirinškim kućama položiti određeni iznos, uglavnom u gotovini. Budući da su cijene energije u posljednje vrijeme snažno porasle, snažno su porasli i iznosi, tumači Reuters.

Pad cijena plina ublažio je pritisak na izvedenice povezane s energijom, ali problemi bi se mogli vratiti i kompanije bi se mogle ponovo suočiti sa zahtjevima za uplatom velikih pologa kako bi mogle trgovati, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Veći polog možda će morati platiti otprilike polovina energetskih kompanija koje trguju izvedenicama vezanima za struju i plin, ako cijene ponovo porastu, procjenjuje ECB.

Velike oscilacije cijena posebno bi teško pogodile distributere energije, upozoravaju.

ECB je razmotrio i efekt domina, koji bi mogao pogoditi banke u eurozoni.

Izvedenice koriste uglavnom energetske kompanije, ali često bankama prepuštaju organizaciju i financiranje trgovine, objašnjavaju u ECB-u.

Primjećuju istodobno da neke energetske kompanije sada pokušavaju osigurati više fleksibilnosti u financiranju prijelazom na izravnu trgovinu s drugim kompanijama u sektoru.

“Taj prijelaz mogao bi rezultirati “većim rizicima za… financijski sustav”, smatra ECB.

Europska komisija zato je nedavno pustila u opticaj dokument s prijedlogom da se stroga regulativa za bankovni sektor proširi i na energetske kompanije koje trguju financijskim izvedenicama, navodi Reuters.

Proizvođači energije tvrde pak da se izvedenicama samo pokušavaju zaštititi od naglih promjena cijena.

Tagovi: Europska središnja banka, eurozona, izvedenice, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Span uvjerljivi dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span uvjerljivi dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza u srijedu prekinula trodnevni negativni niz uz značajno veći obujam trgovine.
Prodaja njemačkog piva ponovno porasla nakon pandemije
PIVO
Prodaja njemačkog piva ponovno porasla nakon pandemije
BERLIN - Prodaja njemačkog piva porasla je 2022. godine, budući da su njemačke pivovare bile pogođene dvogodišnjim ograničenjima koja je nametnuo Covid-19, ali je još uvijek niža nego prije pandemije.
Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe
LUKSUZ
Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe
LONDON - U mnogim državama je porasla prodaja luksuzne robe, ali jedna država značajno prednjači u tome - Južna Koreja.
Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija
VINO
Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija
ZAGREB - U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina imali su priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.
Potražnja za zlatom uzletjela na najvišu razinu u jedanaest godina
ZLATO
Potražnja za zlatom uzletjela na najvišu razinu u jedanaest godina
LONDON - Potražnja za zlatom porasla je lani na najvišu razinu u jedanaest godina zahvaljujući "kolosalnim kupnjama središnje banke, potpomognutim snažnim kupnjama malih ulagača", prema Svjetskom vijeću za zlato.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE