GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB naznačio kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa

ECB naznačio kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 14:19
Autor: SEEbiz / PBZ analize
ANALIZA - Prošlotjedna sjednica Europske središnje banke se nakon duljeg vremena očekivala s velikim nestrpljenjem jer je tržište bilo podijeljeno.

Vjerojatnost ponovnog podizanja se gotovo izjednačila s onom zadržavanja kamatnih stopa na postojećim razinama.

ESB se u konačnici odlučio na još jedno povećanje stopa za 25 b.b., unatoč nižem projiciranom rastu BDP-a i temeljne inflacije (iako odluku pojašnjava dubinom i duljinom očekivanog trajanja inflatornih pritisaka). Sjednica prošli tjedanje ipak po našoj ocjenioznačilakraj ciklusazaoštravanja monetarne politike, sudeći prema smjernicamabuduće monetarne politike:

„Na temelju svoje sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB-a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu.”

Projekcije inflacije za 2023. i 2024. su lagano povišene na prosječnih 5,6% i 3,2% na godišnjoj razini, no to odražava tek višecijene energije. Ono što je ključno je da je projekcija za 2025. snižena na 2,1% kao i posebno važne projekcije temeljne inflacije koje su za 2024. i 2025. srezane na 2,9, odnosno2,2%godišnjoj razini.

To signalizira da ECB očekuje da će se tijekom 2024. i 2025.godine inflacijapostupnovratiti prema srednjoročnom cilju od 2% što podupire naša očekivanja da će u 2024. godini započeti relaksacija monetarne politike.Iako je Lagarde napomenula da članovi Upravnog vijeća nisu raspravljali o tome koliko bi dugo kamatne stope trebale ostati na sadašnjim razinama, napomenuvši da će se ESB voditi podatcima kod donošenja odluka, naša je prognoza da ćemo prvo smanjenje vidjeti u rujnu 2024. godine.

Na konferenciji za tisak Lagarde je naglasila značaj dijela izjave „na temelju svoje sadašnje procjene ” čimeje ostavila otvorenom mogućnost daljnjeg povećanja ili produljenog razdoblja zadržavanja stopa na trenutnim razinama u slučaju da inflacija premaši projekcije. Podatci bi mogli ponovo iznenaditi ESBkoji jeprojekcije realnogmeđugodišnjeg rasta BDP-a eurozone srezao na 0,7%u 2023. i 1,0% u2024., ostavši time i dalje optimističniji odnaših prognoza.

Kamatne stope podignute za 25 b.b. U rujnu 2024. očekujemo prvo smanjenje-

Tagovi: Europska središnja banka, kamatne stope, Christine Lagarde, inflacija
PROČITAJ I OVO
Prinosi na američke obveznice na najvišoj razini u petnaest godina
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice na najvišoj razini u petnaest godina
NEW YORK - Referentni prinos na 10-godišnje državne obveznice porastao je u srijedu, dosegnuvši najvišu razinu u više od 15 godina, budući da su trgovci dulje od očekivanog odmjeravali strahove od stalne inflacije i strože monetarne politike.
Binance se povlači s ruskog tržišta
POVLAČENJE
Binance se povlači s ruskog tržišta
MOSKVA - Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili da je pod lupom američkih vlasti zbog pomaganja Rusiji u izbjegavanju zapadnih sankcija.
Zagrebačka burza: Promet slab, indeksi u blagom plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet slab, indeksi u blagom plusu
ZAGREB - Srijedan je donijela slab interes investitora na Zagrebačkoj burzi.
Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom
NEZADOVOLJSTVO
Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom
BEOGRAD - Poljoprivrednici sedam srpskih udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na subvencije i reguliranje tržišta, zatražit će sastanak sa ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut
Ratari demantiraju Plenkovića; Preplavljeni smo jeftinim ukrajinskim žitom
DEMANTI
Ratari demantiraju Plenkovića; Preplavljeni smo jeftinim ukrajinskim žitom
ZAGREB - Izvoz žita iz Ukrajine doveo je do dramatičnog pogoršanja odnosa između te zemlje i njene ključne saveznice Poljske, koja je uz Mađarsku i Slovačku zabranila njegov uvoz, osim za tranzit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE