GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB naznačio kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa

ECB naznačio kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 14:19
Autor: SEEbiz / PBZ analize
ANALIZA - Prošlotjedna sjednica Europske središnje banke se nakon duljeg vremena očekivala s velikim nestrpljenjem jer je tržište bilo podijeljeno.

Vjerojatnost ponovnog podizanja se gotovo izjednačila s onom zadržavanja kamatnih stopa na postojećim razinama.

ESB se u konačnici odlučio na još jedno povećanje stopa za 25 b.b., unatoč nižem projiciranom rastu BDP-a i temeljne inflacije (iako odluku pojašnjava dubinom i duljinom očekivanog trajanja inflatornih pritisaka). Sjednica prošli tjedanje ipak po našoj ocjenioznačilakraj ciklusazaoštravanja monetarne politike, sudeći prema smjernicamabuduće monetarne politike:

„Na temelju svoje sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB-a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu.”

Projekcije inflacije za 2023. i 2024. su lagano povišene na prosječnih 5,6% i 3,2% na godišnjoj razini, no to odražava tek višecijene energije. Ono što je ključno je da je projekcija za 2025. snižena na 2,1% kao i posebno važne projekcije temeljne inflacije koje su za 2024. i 2025. srezane na 2,9, odnosno2,2%godišnjoj razini.

To signalizira da ECB očekuje da će se tijekom 2024. i 2025.godine inflacijapostupnovratiti prema srednjoročnom cilju od 2% što podupire naša očekivanja da će u 2024. godini započeti relaksacija monetarne politike.Iako je Lagarde napomenula da članovi Upravnog vijeća nisu raspravljali o tome koliko bi dugo kamatne stope trebale ostati na sadašnjim razinama, napomenuvši da će se ESB voditi podatcima kod donošenja odluka, naša je prognoza da ćemo prvo smanjenje vidjeti u rujnu 2024. godine.

Na konferenciji za tisak Lagarde je naglasila značaj dijela izjave „na temelju svoje sadašnje procjene ” čimeje ostavila otvorenom mogućnost daljnjeg povećanja ili produljenog razdoblja zadržavanja stopa na trenutnim razinama u slučaju da inflacija premaši projekcije. Podatci bi mogli ponovo iznenaditi ESBkoji jeprojekcije realnogmeđugodišnjeg rasta BDP-a eurozone srezao na 0,7%u 2023. i 1,0% u2024., ostavši time i dalje optimističniji odnaših prognoza.

Kamatne stope podignute za 25 b.b. U rujnu 2024. očekujemo prvo smanjenje-

Tagovi: Europska središnja banka, kamatne stope, Christine Lagarde, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
REGULATIVA
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
LJUBLJANA - Ograničavanje rentanja apartmana na 30 dana, broja kreveta po smještajnoj jedinici, upisivanje iznajmljivača u poslovni registar, uvođenje suglasnosti općine za rentanje i veće ovlasti komunalnih inspekcija, glavne su novosti novog slovenskog Zakona o ugostiteljstvu koji je u javnoj raspravi do 17. lipnja.
Tajni kupci obišli 22 trgovine u Zagrebu i okolici: Postali smo europski kontejner
HRANA
Tajni kupci obišli 22 trgovine u Zagrebu i okolici: Postali smo europski kontejner
ZAGREB - Tajni kupci su u petak i subotu obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, a u nedjelju su izvijestili kako su rezultati kvalitete "katastrofalni" i da Hrvatska postaje "europski kontejner za trećerazrednu robu".
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
PIĆA
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
NEW YORK - Dr Pepper, 139 godina stara marka gaziranih pića, izjednačila se s Pepsi-Colom kao druga marka gaziranih bezalkoholnih pića u Americi iza Coca-Cole.
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna pali, a zbog skraćenog radnog tjedna promet je bio skroman.
Koliko je poskupjela brza hrana?
POSKUPLJENJA
Koliko je poskupjela brza hrana?
NEW YORK - Potrošači su u nekoliko objava na društvenim mrežama "optužili" McDonald's da je posljednjih godina podigao cijene za čak 100 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE