GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB odaslala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju kamata

ECB odaslala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju kamata
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:39
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je zadržala kamatne stope stabilnima na petom sastanku zaredom i dala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju stopa, unatoč neizvjesnosti oko sljedećih poteza američke središnje banke.

„Ako bi ažurirana procjena Upravnog vijeća o izgledima inflacije, dinamici temeljne inflacije i snazi prijenosa monetarne politike dodatno povećala njegovo uvjerenje da se inflacija približava cilju na održiv način, bilo bi primjereno smanjiti trenutnu razina ograničenja monetarne politike”, stoji u priopćenju.

Na tiskovnoj konferenciji nakon objave, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da je ova "važna" nova rečenica "glasan i jasan pokazatelj" trenutnog raspoloženja banke.

ECB nije izravno spominjao labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim priopćenjima.

Središnja banka za 20 zemalja koje dijele eurovalutu povisila je ključnu stopu na rekordnih 4% u rujnu. Od tada je ostavio ovu stopu nepromijenjenom na svakom okupljanju.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na lipanj kao mjesec u kojem bi se stope mogle početi smanjivati, nakon što je ECB skratio svoju srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u ožujku zahladio više nego što se očekivalo.

Lipanj će također biti prvi mjesec u kojem će kreatori politike imati potpun skup podataka o pregovorima o plaćama u prvom tromjesečju - područje koje izaziva zabrinutost zbog potencijalnih inflatornih učinaka.

ECB je u četvrtak priopćio da su dolazne informacije "općenito potvrdile" njegovu srednjoročnu prognozu, s padom inflacije predvođenom nižom hranom i robom.

Tržišne cijene upućuju na smanjenje od 25 baznih bodova u lipnju, prema podacima LSEG-a.

“ECB se već neko vrijeme unaprijed obvezao na smanjenje u lipnju. Postoji visoka letvica da se ovo ne isporuči. Ali postoji širok raspon mogućih ishoda u narednim mjesecima, ovisno o daljnjem napretku s dezinflacijom. Zasad se podaci kreću u korist golubova”, rekao je Hussain Mehdi, direktor investicijske strategije u HSBC Asset Managementu, u bilješci.

U SAD-u, očekivanja o ljetnom smanjenju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi znatno su smanjena podacima o inflaciji koji su u srijedu bili viši od prognoziranih.

To je pokrenulo pitanja o tome kako će europske središnje banke odgovoriti na razvoj događaja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Upitana u četvrtak o tome mogu li podaci o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u utjecati na putanju ECB-ovog smanjenja kamatnih stopa, Lagarde je rekla:

“Očito, sve što se dogodi važno nam je i bit će u dogledno vrijeme ugrađeno u projekciju koja će biti pripremljena i objavljena u lipnju. Sjedinjene Države su vrlo veliko tržište, vrlo značajno gospodarstvo, također i veliki financijski sektor.”

"Ne pretpostavljamo da će ono što se događa u eurozoni biti ogledalo onoga što se događa u Sjedinjenim Državama", rekla je Lagarde, naglašavajući da su gospodarstva, politički režimi i fiskalne politike različiti.

Odbila je precizirati hoće li tečaj eura u odnosu na američki dolar utjecati na kreiranje politike.

Tagovi: ecb, kamate, kamatne stope, inflacija, lagarde, fed
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE