GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB odaslala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju kamata

ECB odaslala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju kamata
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:39
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je zadržala kamatne stope stabilnima na petom sastanku zaredom i dala dosad najjasniji signal o skorom smanjenju stopa, unatoč neizvjesnosti oko sljedećih poteza američke središnje banke.

„Ako bi ažurirana procjena Upravnog vijeća o izgledima inflacije, dinamici temeljne inflacije i snazi prijenosa monetarne politike dodatno povećala njegovo uvjerenje da se inflacija približava cilju na održiv način, bilo bi primjereno smanjiti trenutnu razina ograničenja monetarne politike”, stoji u priopćenju.

Na tiskovnoj konferenciji nakon objave, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da je ova "važna" nova rečenica "glasan i jasan pokazatelj" trenutnog raspoloženja banke.

ECB nije izravno spominjao labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim priopćenjima.

Središnja banka za 20 zemalja koje dijele eurovalutu povisila je ključnu stopu na rekordnih 4% u rujnu. Od tada je ostavio ovu stopu nepromijenjenom na svakom okupljanju.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na lipanj kao mjesec u kojem bi se stope mogle početi smanjivati, nakon što je ECB skratio svoju srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u ožujku zahladio više nego što se očekivalo.

Lipanj će također biti prvi mjesec u kojem će kreatori politike imati potpun skup podataka o pregovorima o plaćama u prvom tromjesečju - područje koje izaziva zabrinutost zbog potencijalnih inflatornih učinaka.

ECB je u četvrtak priopćio da su dolazne informacije "općenito potvrdile" njegovu srednjoročnu prognozu, s padom inflacije predvođenom nižom hranom i robom.

Tržišne cijene upućuju na smanjenje od 25 baznih bodova u lipnju, prema podacima LSEG-a.

“ECB se već neko vrijeme unaprijed obvezao na smanjenje u lipnju. Postoji visoka letvica da se ovo ne isporuči. Ali postoji širok raspon mogućih ishoda u narednim mjesecima, ovisno o daljnjem napretku s dezinflacijom. Zasad se podaci kreću u korist golubova”, rekao je Hussain Mehdi, direktor investicijske strategije u HSBC Asset Managementu, u bilješci.

U SAD-u, očekivanja o ljetnom smanjenju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi znatno su smanjena podacima o inflaciji koji su u srijedu bili viši od prognoziranih.

To je pokrenulo pitanja o tome kako će europske središnje banke odgovoriti na razvoj događaja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Upitana u četvrtak o tome mogu li podaci o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u utjecati na putanju ECB-ovog smanjenja kamatnih stopa, Lagarde je rekla:

“Očito, sve što se dogodi važno nam je i bit će u dogledno vrijeme ugrađeno u projekciju koja će biti pripremljena i objavljena u lipnju. Sjedinjene Države su vrlo veliko tržište, vrlo značajno gospodarstvo, također i veliki financijski sektor.”

"Ne pretpostavljamo da će ono što se događa u eurozoni biti ogledalo onoga što se događa u Sjedinjenim Državama", rekla je Lagarde, naglašavajući da su gospodarstva, politički režimi i fiskalne politike različiti.

Odbila je precizirati hoće li tečaj eura u odnosu na američki dolar utjecati na kreiranje politike.

Tagovi: ecb, kamate, kamatne stope, inflacija, lagarde, fed
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE