GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Pad kreditiranja u eurozoni ubrzao u listopadu

ECB: Pad kreditiranja u eurozoni ubrzao u listopadu
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2013 / 16:17
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Kreditiranje kućanstava i kompanija u eurozoni u listopadu je neočekivano snažno smanjeno, pokazali su najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB), naglašavajući slabo stanje gospodarstva eurozone.
Kreditni plasmani banaka prema privatnom sektoru u eurozoni na godišnjoj su razini tako smanjeni za 2,1 posto, pokazali su najnoviji podaci ECB-a.

Njihov pad nadmašio je očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete koji su prognozirali pad od najviše 1,8 posto.

ECB je ovoga mjeseca smanjio ključnu kamatnu stopu na novu rekordno nisku razinu od 0,25 posto, no one nisu ravnomjerno pretočene u realno gospodarstvo u svim dijelovima zone primjene jedinstvene europske valute.

"Iako je ECB tek snizio kamatnu stopu za refinanciranje, pritisci da poduzme dodatne mjere ojačat će, ponajprije zahvaljujući smanjenom kreditiranju", kazao je Peter Vanden Houte, ekonomist u banci ING.

Vanden Houte ne misli da bi u kratkom roku moglo doći do novog smanjenja kamatnih stopa, ali vjeruje da bi ECB mogao razmisliti o posebnim mjerama za poticanje rasta kredita već na sljedećem redovnom bančinom zasjedanju koje je na rasporedu idući tjedan.

Takve bi mjere mogle uključivati novi krug dugoročnih zajmova za banke, odnosno dugoročne operacije refinanciranja.

Potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio prigušio je u međuvremenu špekulacije o tome da ECB priprema novi krug navedenih zajmova, poput onih koje je bankama ponudio krajem 2011. i početkom 2012. "Banke su poboljšale likvidnost i pritisak nije isti kao što je bio", kazao je.

ECB je putem dvije aukcije 2011. i 2012. bankama ponudio 1.000 milijardi eura u vidu vrlo povoljnih kredita s rokom otplate do tri godine. Tim je potezom po tadašnjim riječima guvernera ECB-a "spriječena vrlo ozbiljna nestašica kredita".

Uz nisku inflaciju od 0,7 posto, daleko ispod ECB-ove ciljane razine od nešto ispod dva posto, neki dužnosnici ECB-a posljednjih su desetak dana često u javnosti iskazivali spremnost za usvajanje novih mjera za podupiranje oporavka eurozone.

S druge strane, dužnosnici skloniji zaoštravanju monetarne politike, iako su u manjini, ističu pak ograničeni manevarski prostor u ECB-ovoj monetarnoj politici.

Prostor za poduzimanje novih mjera ograničen je, upozorio je u utorak član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Tagovi: Europska središnja banka, ECB, kreditiranje, eurozona
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE