GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB ponovo podigla kamatne stope

ECB ponovo podigla kamatne stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 15:02
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka odlučila je danas ponovno podići tri ključne kamatne stope za po 75 baznih bodova.

Kako se navodi u priopćenju ECB-a, "s ovim trećim velikim povećanjem referentne kamatne stope zaredom, Upravno vijeće je postiglo značajan napredak u prilagodbi monetarne politike, ali guverneri i dalje očekuju daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi osigurali pravovremeni povrat inflacije do ciljane razine u srednjem roku." od dva posto".

"Upravno vijeće će budući put kretanja referentne kamatne stope temeljiti na projiciranim izgledima inflacije i kretanja gospodarstva te će svoj pristup prilagođavati od sastanka do sastanka", ističu.

Nakon današnjeg povećanja kamatne stope na glavne operacije refinanciranja, od 2. studenog kamate na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju bit će povećane na dva posto, 2,25 posto odnosno 1,50 posto, objavila je ECB.

"Inflacija je i dalje previsoka i ostat će iznad cilja dulje vrijeme."

U rujnu je inflacija u eurozoni dosegnula 9,9 posto. Posljednjih mjeseci rastuće cijene energije i hrane, uska grla u opskrbi i oporavak potražnje nakon pandemije doveli su do sve većih pritisaka na cijene i rastuće inflacije. Monetarna politika Vijeća guvernera usmjerena je na smanjenje potpore potražnje i zaštitu od rizika stalnog pomaka inflatornih očekivanja prema gore", stoji u priopćenju Europske središnje banke.

U skladu s očekivanjima, bankari u Frankfurtu nisu donijeli nove odluke o prodaji obveznica iz svojih portfelja.

"Upravno vijeće planira nastaviti reinvestirati, u cijelosti, isplate glavnice vrijednosnih papira u okviru Programa izvanredne kupnje (APP) koje dospijevaju u sljedećem razdoblju." "Ovaj program će se svakako održati sve dok postoji potreba za postizanjem dovoljne likvidnosti i odgovarajućeg stava o monetarnoj politici", ističu iz ECB-a.

Podsjetimo, Europska središnja banka u srpnju je prvi put nakon 11 godina podigla ključne kamatne stope za 50 baznih bodova, a taj je trend nastavila i 8. rujna, kada je podigla tri ključne kamatne stope za po 75 baznih bodova. Tako su od 14. rujna povećane kamatne stope na glavne operacije refinanciranja, graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju na 1,25 posto, 1,50 posto, odnosno 0,75 posto.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE