GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
SINTRA - Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku, banka je na izvanrednoj sjednici sredinom mjeseca najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Balansirajući između ta dva cilja, ECB planira novi program kupnje obveznica i paralelne dražbe na kojima će komercijalne banke moći polagati novac u ECB-u po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi banka de facto povukla iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica, kao što je napravila i prije 10 godina. Razlika je u tome što je ECB brojnim poticajima u proteklom razdoblju kreirao čak 4,48 bilijuna eura rezervi u bankovnom sustavu.

Planirano rješenje bilo bi bolje od prodaje obveznica zemalja s nižim troškovima zaduživanja, koja bi vjerojatno donijela gubitke njihovim središnjim bankama, napominje Reuters.

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Detalji se još razrađuju, a poznato je da će zemlje čiji bi se troškovi smanjivali možda morati ispuniti određene uvjete, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, navodi Reuters.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope, obveznice
PROČITAJ I OVO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
NELOGIČNO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
ANKARA - Centralna banka Turske je snizila kamatnu stopu, usprkos tome što inflacija u ovoj državi iznosi čak 80 posto.
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
DOKUP
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
ZAGREB - Zagrebačka burza stekla je dodatnih 5,23 posto udjela u Makedonskoj burzi, čime je svoj vlasnički udio u ovoj burzi povećala na 29,98 posto.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa ulagači nisu skloni riziku, pa su burzovni indeksi na putu gubitaka u ovom tjednu.
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno
BLAGI RAST
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora, a trgovalo se oprezno na što ukazuje najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE