GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom

ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska je i dalje u narančastom. Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.

Oni najpesimističniji smatraju da bi turistička sezona tada praktički završila.

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Ostatak Hrvatske i dalje je u zelenom. Hrvatska je prema ECDC-u podijeljena na četiri regije, panonsku, sjevernu i jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb.

Za razliku od prošlog tjedna, velik dio Italije prešao je iz zelene u narančastu. Većina turističkih konkurenata iz europskog dijela Mediterana već je odavno u crvenom, a španjolske turističke regije i u tamocrvenom.

Hrvatska trenutno ima 44,53 zaražena na 100 tisuća stanovnika u protekla dva tjedna. No jadranska Hrvatska ima incidenciju od 66,8 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Europi zbog širenja delta-varijante.

Na temelju prognoza za zemlje Europskog gospodarskog prostora (EEA), agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će broj slučajeva u regiji porasti na 662,9 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prvom tjednu kolovoza.

ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU-a donose odluke o režimima za prelazak granice na temelju drugih kriterija.

Prema ECDC-u, regije ili zemlja nalaze se u zelenom ako je stopa zaraženih koronavirusom u 14 dana manja od 50 na 100 tisuća stanovnika, a stopa pozitivnih testiranja manja od četiri posto ili ako je stopa zaraženih u 14 dana manja od 75, a stopa pozitivnih testova manja od jedan posto.

Narančasta boja označava zemlje ili regije u kojima je stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika 14 dana manja od 50, a stopa pozitivnih testiranja viša od četiri posto ili ako je broj zaraženih u 14 dana viši od 50, a manji od 75, dok je stopa pozitivnih testova viša od jedan posto te ako incidencija u 14 dana iznosi između 75 i 200 zaraženih, a stopa pozitivnih testiranja manja je od četiri posto.

U crvenom ćemo završiti ako 14-dnevna kumulativna stopa prijavljivanih slučajeva Covida-19 bude između 75 i 200, a stopa pozitivnih testova bude iznad četiri posto ili ako je kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 u 14 dana veća od 200, ali manja od 500. Tamnocrvena boja označava da je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 500 ili više, a siva ako nema dovoljno podataka ili ako je stopa testiranja niža od 300 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Tagovi: ECDC karta, hrvatska obala, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE