GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECTAA poziva EK i ministre turizma da učine više za oporavak

ECTAA poziva EK i ministre turizma da učine više za oporavak
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2020 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju (EK) i ministre turizma EU-a uoči njihovog zagrebačkog sastanka u ponedjeljak, da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz "krize covid19".

"Vrijeme je da Komisija i države članice postave ambiciozan plan oporavka za turizam i industriju putovanja, koji su najviše pogođeni krizom zbog pandemije i vjerojatno će posljednji iz nje izaći zbog postupnih ukidanja mjera i ograničenja putovanja", poručuju iz ECTAA-e ministrima turizma EU-a koji će u ponedjeljak, 27. travnja putem videokonferencije iz Zagreba razgovarati o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama.

Taj se sastanak održava na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija i u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a očekuje se, kako je Hini kazao ministar Cappelli, uključenje ministara i/ili državnih tajnika nadležnih za turizam iz gotovo svih članica EU-a.

Iz ECTAA-e, koja zastupa oko 30 europskih udruženja agencija i touroperatora čije su članice više od 80 tisuća poduzeća, od sastanka u Zagrebu očekuju i dogovore o poduzimanja koordiniranih mjera za turizam u EU, tim više što se, kako iznose, po njihovim procjenama, 80 posto turističkih dolazaka u Europu ostvaruje upravo s tržišta unutar EU-a.

Mjera za sada malo, a financijska pomoć nije stigla do poduzeća

Podsjećajući kako su radi smanjenja širenja covida19 već gotovo dva mjeseca zabranjena sva putovanja i zatvorene granice, hoteli i restorani prazni, a zrakoplovi parkirani na stajankama, iz ECTAA-e ocjenjuju da takva obustava rada turističke i industrije putovanja ima neviđene pogubne posljedice za poduzeća u tim industrijama, od kojih su većina mala i srednja te obiteljska.

"Put koji je pred nama je dug i težak, a mjera financijske potpore, koje su ključne za opstanak, za sada je jako malo i pomoć još nije stigla do poduzeća. Trebamo više financijske podrške država članica prema ovoj važnoj industriji koja pridonosi više od 10 posto BDP-u EU-a i osigurava 12 milijuna radnih mjesta", upozorio je predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski.

Naglasio je kako u ECTAA-i smatraju da turizam mora biti čvrsto 'usidren' u ukupnom planu oporavka koji je najavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, te da bi ministri turizma trebali više surađivati ??i koordinirati s Komisijom kako bi pratili i pridonijeli provedbi tog plana na nacionalnim razinama i kako bi se sektoru omogućio prijelaz na održiviji, digitalni i inovativni turizam.

Pitanje vaučera i privremeno odstupanje od europskog zakonodavstva

Za sektor je važno, kako ističu, i da ministri turizma prema Komisiji pokrenu pitanje vaučera, jer putničke kompanije žele vratiti kupce, ali nemaju više novca u sustavu te trebaju pragmatično rješenje koje će pomoći kompanijama prebroditi krizu likvidnosti.

Stoga i ECTAA, kao i druga udruženja iz EU-a, pozivaju i na privremeno odstupanje od europskog zakonodavstva kako bi se umjesto povrata novca, koji propisuje EU direktiva za paket aranžmane u slučaju otkazivanja putovanja od strane organizatora, kupcima ponudili vremenski fleksibilni vaučeri, što bi i tvrtkama umanjilo insolventnost.

Uz to, od europskih ministara traže i zajednički pristup u EU u postupnom ukidanju ograničenja i uvjeta za ponovno pokretanje putovanja i turizma, kao i zajedničke smjernice o pitanjima poput poštivanja pravila socijalne distance, higijene i drugih u objektima, prijevozu i odredištima.

"Trebalo bi izbjeći različita pravila u različitim zemljama, jer se nalazimo u neviđenoj krizi i mora se razmišljati izvan dosadašnjih okvira. Potrebne su nam snažne akcije i to odmah, inače će mnogi turistički akteri nestati, a europski turizam i dalje trpjeti štete i nitko neće dobiti", zaključno je poručio Niewiadomski.

Videokonferencija ministara turizma EU-a o mogućnostima za brži oporavak

U najavi sastanka ministara turizma EU-a videokonferencijom u ponedjeljak iz Zagreba istaknuto je da je turistički sektor zbog pandemije doživio brzi i oštar pad potražnje uz porast nezaposlenosti, što je dovelo u opasnost opstanak velikih, ali i još više mnogih malih i srednjih poduzeća.

Ministri turizma razmijenit će stoga informacije i prakse o dosadašnjim mjerama pomoći turizmu na nacionalnim razinama te istražiti moguće buduće akcije na nacionalnim i EU-a razini za brži oporavak sektora.

Uoči tog sastanka, ministar Cappelli za Hinu je kratko najavio da će razgovarati i o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite, ukjučujući i pitanja otvaranja granica te inicijative između pojedinih zemalja o tzv. turističkim mostovima (primjerice što su predložili Česi prema Hrvatskoj).

"Raspravit ćemo mogućnosti za postupno pokretanje turističkog prometa uz uvažavanje uputa i mjera te epidemiološke slike u svim zemljama, ali i moguće programe i planove za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti za područje turizma. To ćemo povezati i s hrvatskom inicijativom iz 2018. da se za bolje pozicioniranje turizma u EU osnuje zajednički financijski fond za turizam s kojim bi bilo moguće i brzo odgovoriti na potencijalne prijetnje i izazove u turizmu kao što je ova sada", najavio je Cappelli.

Tagovi: Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora, Europska komisija, turistički sektor, hrvatski turizam, Gari Cappelli, turistički vaučeri
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE