GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19

EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 14:40
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja cjepiva, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod cjepiva protiv covida-19.

“Cjepiva spašavaju živote, ali sama ne mogu iskorijeniti covid-19. Trebamo snažno potaknuti rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

“Pacijenti u Europi i diljem svijeta trebaju imati pristup prvoklasnim lijekovima protiv covida-19, stoga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do listopada ćemo razviti i odobriti tri nova i učinkovita lijeka protiv covida-19 koji potencijalno mogu promijeniti tijek bolesti”, dodala je povjerenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv covida-19 i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

“Situacija na mnogim odjelima za intenzivnu skrb diljem kontinenta i dalje je kritična. Moramo se usredotočiti i na cjepiva i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv covida-19”, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Schinas.

Schinas dodaje da EU trenutačno ima samo jedan odobreni lijek za covid-19.

Tagovi: lijekovi, lijekovi protiv korone, Stella Kyriakides, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE