GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK odobrio hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna

EK odobrio hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna
STOČARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska komisija (EK) je odobrila hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna, a namijenjen za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Utvrđeno je kako je riječ o programu u skladu s uvjetima u okviru Privremenog okvira državne potpore te da su predložene mjere nužne, prikladne i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u stočarstvu u Hrvatskoj.

Navedeni paket pomoći, kako se navodi, ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave covid-19.

Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

Napominjući kako je stočarstvo važna grana za hrvatsko gospodarstvo ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako su zahvaljujući uspješnim pregovorima s EK dobili polugodišnje produljenje Privremenog okvira uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora.

Uz navedenih 171 milijun kuna pomoći stočarstvu, povećana su i sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna, kazala je Vučković.

Također, uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.

"U trenutačnim okolnostima pandemije i tržišnih poremećaja fokusirani smo na očuvanje hrvatskog stočarstva te iznalazimo sredstva za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva", istaknula je Vučković.

Tagovi: Europska komisija, Marija Vučković, program pomoći stočarstvu, stočarstvo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE