GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Bug

BRUXELLES - U sklopu paketa zakona usmjerenih ka borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, EK je predložila da se sva pravila koja vrijede za financijske institucije preslikaju i na kriptomjenjačnice

Ako ste posljednjih godina koristili bankarske usluge, podizali kredit, otvarali račun za tvrtku i slično, vrlo vjerojatno ste se susreli s obveznim upitnikom u kojem se provjeravaju vaše veze s politikom, terorizmom i eventualnim pranjem novca. Taj upitnik jedna je od mjera koju je bankama nametnula Europska unija u sklopu zajedničke borbe protiv financijskog kriminala, pranja novca i prikrivenog financiranja terorizma. Ostale mjere uključuju provjeru klijenata, njihovog identiteta, izvora prihoda i slične aktivnosti.

Sada Europska komisija, u novom paketu zakona koji se bavi financijskim kriminalom, predlaže da se doseg ovih pravila za banke proširi i na tvrtke koje pružaju usluge trgovanja kriptovalutama. Burze i mjenjačnice kriptovaluta koje djeluju na području Europske unije, prema novom prijedlogu zajedničke europske regulative, morale bi poslovati u skladu s tim pravilima.

Ova promjena značila bi prije svega da bi svi sudionici kriptotržišta morali djelovati transparentno, te da bi pružatelji usluga morali provoditi dubinsku analizu svojih klijenata, kao što to čine banke. Drugim riječima, Europska komisija želi osigurati potpunu sljedivost svih transakcija kriptovalutama, što bi trebalo omogućiti sprječavanje i otkrivanje slučajeva kada se one koriste za pranje novca ili financiranje terorizma.

Potpuno bi se time zabranilo anonimno trgovanje kriptovalutama, jer pružatelji usluga ne bi smjeli dozvoliti nikome da otvori račun (wallet) kod njih bez da otkrije svoj identitet i pruži im sve potrebne informacije.

U EK se nadaju da će Europski parlament i Vijeće relativno brzo raspraviti i donijeti nova pravila, nakon čega će ih države članice EU trebati unijeti u vlastite zakone.

Za provedbu ove regulative i svih drugih pravila vezanih za pranje novca i financiranje terorizma, EK predlaže osnivanje jedinstvenog tijela koje će nadzirati te procese. Njegov će naziv biti AMLA (Anti-Money Laundering Authority), a zadatak će mu biti koordinirati napore nacionalnih vlasti i osigurati da se privatni sektori ispravno i konzistentno ponašaju sukladno zajedničkim europskim pravilima. Agencija AMLA bi trebala s radom započeti 2024. godine, a s aktivnim nadzorom nešto kasnije, kada sve države članice preslikaju novi zakonodavni okvir u svoje regulative.

Tagovi: EK, pranje novca, kriptomjenjačnice, zabrana anonimne trgovine
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Državne obveznice podstakle skok prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Državne obveznice podstakle skok prometa
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije rezutiralo je snažnim skokom današnjeg prometa na Beogradskoj berzi, dok je aktivnost na tržištu akcija i dalje anemična.
Zagrebačka burza: Valamar skočio na 30 kuna, indeksi u blagom plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar skočio na 30 kuna, indeksi u blagom plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago ojačali drugi dan zaredom, no uz upola manji promet nego dan ranije, s obzirom da je većina investitora odsutna zbog godišnjeg odmora.
Ministarstvo: Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje
PESTICIDI
Ministarstvo: Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u utorak potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
East Meets West Gastronomic Extravaganza u lošinjskom restoranu Matsunoki
GASTRO
East Meets West Gastronomic Extravaganza u lošinjskom restoranu Matsunoki
MALI LOŠINJ – Lošinjski restoran Matsunoki, smješten u luksuznom Hotelu Bellevue u uvali Čikat, 10. kolovoza postat će domaćin vrhunskog epikurejskog dining eventa "East Meets West", susreta različitosti kuhinja istoka i zapada.
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
FOREX
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala jer zbog slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva i širenja delta soja koronavirusa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE