GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Bug

BRUXELLES - U sklopu paketa zakona usmjerenih ka borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, EK je predložila da se sva pravila koja vrijede za financijske institucije preslikaju i na kriptomjenjačnice

Ako ste posljednjih godina koristili bankarske usluge, podizali kredit, otvarali račun za tvrtku i slično, vrlo vjerojatno ste se susreli s obveznim upitnikom u kojem se provjeravaju vaše veze s politikom, terorizmom i eventualnim pranjem novca. Taj upitnik jedna je od mjera koju je bankama nametnula Europska unija u sklopu zajedničke borbe protiv financijskog kriminala, pranja novca i prikrivenog financiranja terorizma. Ostale mjere uključuju provjeru klijenata, njihovog identiteta, izvora prihoda i slične aktivnosti.

Sada Europska komisija, u novom paketu zakona koji se bavi financijskim kriminalom, predlaže da se doseg ovih pravila za banke proširi i na tvrtke koje pružaju usluge trgovanja kriptovalutama. Burze i mjenjačnice kriptovaluta koje djeluju na području Europske unije, prema novom prijedlogu zajedničke europske regulative, morale bi poslovati u skladu s tim pravilima.

Ova promjena značila bi prije svega da bi svi sudionici kriptotržišta morali djelovati transparentno, te da bi pružatelji usluga morali provoditi dubinsku analizu svojih klijenata, kao što to čine banke. Drugim riječima, Europska komisija želi osigurati potpunu sljedivost svih transakcija kriptovalutama, što bi trebalo omogućiti sprječavanje i otkrivanje slučajeva kada se one koriste za pranje novca ili financiranje terorizma.

Potpuno bi se time zabranilo anonimno trgovanje kriptovalutama, jer pružatelji usluga ne bi smjeli dozvoliti nikome da otvori račun (wallet) kod njih bez da otkrije svoj identitet i pruži im sve potrebne informacije.

U EK se nadaju da će Europski parlament i Vijeće relativno brzo raspraviti i donijeti nova pravila, nakon čega će ih države članice EU trebati unijeti u vlastite zakone.

Za provedbu ove regulative i svih drugih pravila vezanih za pranje novca i financiranje terorizma, EK predlaže osnivanje jedinstvenog tijela koje će nadzirati te procese. Njegov će naziv biti AMLA (Anti-Money Laundering Authority), a zadatak će mu biti koordinirati napore nacionalnih vlasti i osigurati da se privatni sektori ispravno i konzistentno ponašaju sukladno zajedničkim europskim pravilima. Agencija AMLA bi trebala s radom započeti 2024. godine, a s aktivnim nadzorom nešto kasnije, kada sve države članice preslikaju novi zakonodavni okvir u svoje regulative.

Tagovi: EK, pranje novca, kriptomjenjačnice, zabrana anonimne trgovine
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Dolar stagnira uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stagnira uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
LONDON – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u srijedu stagnira jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u privatnom sektoru SAD-a, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE