GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Bug

BRUXELLES - U sklopu paketa zakona usmjerenih ka borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, EK je predložila da se sva pravila koja vrijede za financijske institucije preslikaju i na kriptomjenjačnice

Ako ste posljednjih godina koristili bankarske usluge, podizali kredit, otvarali račun za tvrtku i slično, vrlo vjerojatno ste se susreli s obveznim upitnikom u kojem se provjeravaju vaše veze s politikom, terorizmom i eventualnim pranjem novca. Taj upitnik jedna je od mjera koju je bankama nametnula Europska unija u sklopu zajedničke borbe protiv financijskog kriminala, pranja novca i prikrivenog financiranja terorizma. Ostale mjere uključuju provjeru klijenata, njihovog identiteta, izvora prihoda i slične aktivnosti.

Sada Europska komisija, u novom paketu zakona koji se bavi financijskim kriminalom, predlaže da se doseg ovih pravila za banke proširi i na tvrtke koje pružaju usluge trgovanja kriptovalutama. Burze i mjenjačnice kriptovaluta koje djeluju na području Europske unije, prema novom prijedlogu zajedničke europske regulative, morale bi poslovati u skladu s tim pravilima.

Ova promjena značila bi prije svega da bi svi sudionici kriptotržišta morali djelovati transparentno, te da bi pružatelji usluga morali provoditi dubinsku analizu svojih klijenata, kao što to čine banke. Drugim riječima, Europska komisija želi osigurati potpunu sljedivost svih transakcija kriptovalutama, što bi trebalo omogućiti sprječavanje i otkrivanje slučajeva kada se one koriste za pranje novca ili financiranje terorizma.

Potpuno bi se time zabranilo anonimno trgovanje kriptovalutama, jer pružatelji usluga ne bi smjeli dozvoliti nikome da otvori račun (wallet) kod njih bez da otkrije svoj identitet i pruži im sve potrebne informacije.

U EK se nadaju da će Europski parlament i Vijeće relativno brzo raspraviti i donijeti nova pravila, nakon čega će ih države članice EU trebati unijeti u vlastite zakone.

Za provedbu ove regulative i svih drugih pravila vezanih za pranje novca i financiranje terorizma, EK predlaže osnivanje jedinstvenog tijela koje će nadzirati te procese. Njegov će naziv biti AMLA (Anti-Money Laundering Authority), a zadatak će mu biti koordinirati napore nacionalnih vlasti i osigurati da se privatni sektori ispravno i konzistentno ponašaju sukladno zajedničkim europskim pravilima. Agencija AMLA bi trebala s radom započeti 2024. godine, a s aktivnim nadzorom nešto kasnije, kada sve države članice preslikaju novi zakonodavni okvir u svoje regulative.

Tagovi: EK, pranje novca, kriptomjenjačnice, zabrana anonimne trgovine
PROČITAJ I OVO
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
OBEĆANJA
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
ELMAU - Skupina bogatih država G7 završit će svoj trodnevni samit u bavarskim Alpama u utorak tako da će se obvezati na velika financijska izdvajanja radi suzbijanja prehrambene krize, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, piše njemačka agencija dpa.
Putin: Rusija će ispuniti obvezu isporuke gnojiva Brazilu
OBEĆANJA
Putin: Rusija će ispuniti obvezu isporuke gnojiva Brazilu
MOSKVA/SAO PAULO - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom u ponedjeljak kako će Rusija ispuniti sve svoje obveze oko isporuke gnojiva Brazilu, prenosi Reuters.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi pali
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno potaknuti tržišta, pa je većina burzovnih indeksa pala, kao i jučer na Wall Streetu.
Wall Street blago pao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street blago pao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer, s obzirom na visoku inflaciju i rast kamatnih stopa nema previše razloga za nastavak snažnog rasta cijena dionica, kakav je zabilježen prošloga tjedna.
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
ŽITARICE
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
KIJEV - Ukrajina je u prva 22 dana lipnja izvezla 1,11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva poljoprivrede.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE