GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama

EK: Zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Bug

BRUXELLES - U sklopu paketa zakona usmjerenih ka borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, EK je predložila da se sva pravila koja vrijede za financijske institucije preslikaju i na kriptomjenjačnice

Ako ste posljednjih godina koristili bankarske usluge, podizali kredit, otvarali račun za tvrtku i slično, vrlo vjerojatno ste se susreli s obveznim upitnikom u kojem se provjeravaju vaše veze s politikom, terorizmom i eventualnim pranjem novca. Taj upitnik jedna je od mjera koju je bankama nametnula Europska unija u sklopu zajedničke borbe protiv financijskog kriminala, pranja novca i prikrivenog financiranja terorizma. Ostale mjere uključuju provjeru klijenata, njihovog identiteta, izvora prihoda i slične aktivnosti.

Sada Europska komisija, u novom paketu zakona koji se bavi financijskim kriminalom, predlaže da se doseg ovih pravila za banke proširi i na tvrtke koje pružaju usluge trgovanja kriptovalutama. Burze i mjenjačnice kriptovaluta koje djeluju na području Europske unije, prema novom prijedlogu zajedničke europske regulative, morale bi poslovati u skladu s tim pravilima.

Ova promjena značila bi prije svega da bi svi sudionici kriptotržišta morali djelovati transparentno, te da bi pružatelji usluga morali provoditi dubinsku analizu svojih klijenata, kao što to čine banke. Drugim riječima, Europska komisija želi osigurati potpunu sljedivost svih transakcija kriptovalutama, što bi trebalo omogućiti sprječavanje i otkrivanje slučajeva kada se one koriste za pranje novca ili financiranje terorizma.

Potpuno bi se time zabranilo anonimno trgovanje kriptovalutama, jer pružatelji usluga ne bi smjeli dozvoliti nikome da otvori račun (wallet) kod njih bez da otkrije svoj identitet i pruži im sve potrebne informacije.

U EK se nadaju da će Europski parlament i Vijeće relativno brzo raspraviti i donijeti nova pravila, nakon čega će ih države članice EU trebati unijeti u vlastite zakone.

Za provedbu ove regulative i svih drugih pravila vezanih za pranje novca i financiranje terorizma, EK predlaže osnivanje jedinstvenog tijela koje će nadzirati te procese. Njegov će naziv biti AMLA (Anti-Money Laundering Authority), a zadatak će mu biti koordinirati napore nacionalnih vlasti i osigurati da se privatni sektori ispravno i konzistentno ponašaju sukladno zajedničkim europskim pravilima. Agencija AMLA bi trebala s radom započeti 2024. godine, a s aktivnim nadzorom nešto kasnije, kada sve države članice preslikaju novi zakonodavni okvir u svoje regulative.

Tagovi: EK, pranje novca, kriptomjenjačnice, zabrana anonimne trgovine
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE