GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.

Na strana tržišta pak planiraju plasirati oko 2.000 tona konzumne jabuke, a najveće količine hrvatske jabuke bit će izvezene na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Egipta i drugih afričkih zemalja, te na tržišta Skandinavije.

Iz tvrtke ističu kako i ove godine, u dogovoru s domaćim proizvođačima i svojim kupcima, vodećim trgovačkim lancima, tijekom listopada promoviraju domaću proizvodnju kroz "Dane domaće jabuke“, s ciljem povećanja prodaje hrvatske jabuke.

Listopad je inače mjesec kada se ujedno obilježava i Svjetski dan jabuke, tijekom kojeg vodeće sorte iz domaće proizvodnje, Zlatni delišes i Gala, dolaze na police trgovačkih lanaca u značajnijim količinama, jer tada i kreće povećana konzumacija ovog voća, navode.

"Nadamo se da će promociju domaće jabuke podržati svi trgovački lanci koji posluju na hrvatskom tržištu, s ciljem poticanja domaće proizvodnje", istaknuli su iz ENNA Fruit-a.

Iznose i podatak da se ove godine proizvodnja jabuka u EU procjenjuje na 11,7 milijuna tona, što je, prema službenim podacima WAPA- Svjetske udruge industrije jabuka i krušaka, povećanje od 1 milijun tona, u odnosu na 2020. godinu.

"U Hrvatskoj se također bilježi povećanje uroda sa 55.000 tona, na 65.000 tona, koliko je procjena za ovu godinu", objavili su iz ENNA Fruit.

Očekuju kako će ove godine domaća proizvodnja biti dostatna za hrvatske potrebe (čak i uz izvoz na brojna tržišta), pri čemu će proizvedene količine baznih sorti (Zlatni delišes i Idared) zasigurno dostajati, dok će možda nedostajati manje količine slabije zastupljenih sorti (Granny Smith i sl…).

Iz tvrtke naglašavaju kako su u odnosu na prošlu godinu, zbog posljedica mraza koji je proljetos zahvatio voćke u visokoj fazi cvjetanja, jabuka ove jeseni nešto sitnije, ali izuzetne kvalitete.

Vodeće sorte jabuka, kako navode, ove su godine nešto skuplje, pod utjecajem kretanja na europskom i svjetskom tržištu te poremećaja koji su postali globalni na tržištu hrane.

"Kroz neznatno više cijene, proizvođači i otkupljivači žele odgovorno upravljati domaćim lagerima, te u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima tržišta, kako ne bi došlo do nestašica na tržištu i pada potrošnje jabuka", istaknuli su iz ENNA Fruit.

Napominju i kako postojeći uvoz jabuka, koje najviše dolaze iz Poljske, Austrije, Slovenije i zemalja bivše Jugoslavije, ne ugrožava domaću proizvodnju, kao što je to bilo ranijih godina.

Razlog za to su, kako objašnjavaju, napori svih proizvođača, otkupljivača i trgovaca, da zajednički nastupaju na tržištu i više rade na promociji domaćih sorti jabuka – po uzoru na druge, razvijene države EU, koji dug niz godina provode nacionalne promotivne kampanje.

"Svjesni smo trenda da kupci sve više preferiraju domaće proizvode, stoga su nam i ove godine u fokusu krajnji potrošači kojima želimo poručiti da su ovosezonske domaće jabuke dostupne na policama trgovina te da požure po svoju kraljicu voća", zaključuju iz ENNA Fruit.

Tagovi: ENNA Fruit, jabuke
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE