GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan promijenio stav oko kamatnih stopa

Erdogan promijenio stav oko kamatnih stopa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 17:18
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je najavio značajnu promjenu ekonomske politike te zemlje. Javno je rekao da će se država uhvatiti u koštac sa smanjenjem inflacije zaoštravanjem monetarne politike. Do sada je u borbi protiv inflacije, suprotno općem uvjerenju ekonomista, snažno zagovarao niske kamate.

“Inflaciju ćemo svesti na jednoznamenkastu razinu podupiranjem strože monetarne politike. Ne sumnjamo da ćemo uspjeti”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju građanima na objavi novog srednjoročnog gospodarskog plana zemlje, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Erdogan se uvijek protivio povećanju ključne kamatne stope. Kako je naglasio, ispravan pristup smanjenju inflacije je držati što niže kamatne stope. Općeprihvaćena ekonomska doktrina nalaže upravo suprotno, jer visoke kamatne stope smanjuju potražnju i povećavaju troškove poslovanja.

Erdogan, kojeg je ekonomska kriza u zemlji umalo koštala pobjede na izborima u svibnju, tada je u svoj tim pozvao neke ekonomiste koji zagovaraju moderne ekonomske pristupe. Kako prenosi AFP, nagovorili su ga da promijeni svoj stav, a tome je sigurno pomogla i činjenica da je inflacija u Turskoj već neko vrijeme na vrtoglavo visokoj razini. U kolovozu se, prema prvim neslužbenim procjenama, kretala oko 60 posto, nakon što je vrhunac dosegla u listopadu prošle godine s 85 posto.

Promjena kamatne politike u Turskoj mogla se jasno uočiti već kolovoškom odlukom središnje banke koja je iznenadila velikim povećanjem ključne kamatne stope za 7,5 postotnih bodova na 25 posto. I prije toga su središnji bankari dvaput zaredom podigli ka

Tagovi: RECEP tAYYIP eRDOGAN, Turska, kamate, lira, turska lira, inflacija
PROČITAJ I OVO
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
AKVIZICIJE
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
LJUBLJANA - NLB Skladi danas su uspješno završili akviziciju Generali Investments Skopje, treće najveće kompanije za upravljanje imovinom na tržištu Sjeverne Makedonije s 18% tržišnog udjela.
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
ODLUKE
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Donalda Trumpa priopćila je u utorak da će početi prihvaćati donacije u kriptovaluti kao dio napora da izgradi ono što naziva "kriptovojskom" koja vodi do dana izbora.
Ima li kraja rastu cijena kave?
KAVA
Ima li kraja rastu cijena kave?
BERLIN - Kava je sve skuplja. Tome doprinose klimatske promjene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TOKYO - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito nakon niza gospodarskih podataka iz Japana.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE