GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdutske će vinograde spasiti strateški partner

Erdutske će vinograde spasiti strateški partner
SPAŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2012 / 08:42
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ERDUT - Sadašnje ozbiljne teškoće u poslovanju velikog istočnohrvatskog proizvođača vina - Erdutskih vinograda, koji obrađuje 460 hektara vinograda i godišnje proizvodi oko tri milijuna litara vina, ponajviše graševine, već uskoro će biti samo sjećanja na nelagodnu prošlost.
Tvrtka je, naime, došla u značajne financijske teškoće zbog iznimno visokih investicija posljednjih godina u krčenje starih i podizanje čak 400 hektara novih vinograda (pri čemu je svaki takav hektar zahtijevao ulaganja od čak 20.000 eura), teškoća pri prodaji vina i postizanja skromnih cijena na tim proizvodom prezasićenom domaćem tržištu gdje plasira više od 95 posto vlastite proizvodnje, visokih troškova održavanja vinograda i visokih troškova prema uposlenicima. One su pak rezultirale značajnim neplaćenim iznosima Ministarstvu financija - Poreznoj upravi Osijek, poslovnim partnerima i matičnoj Hypo banci za preuzete kredite.

- Kako bismo konačno riješili teškoće u poslovanju naše tvrtke, nakon razmatranja čak i opcije njezine prodaje, poslije iscrpno obavljenih pregovora odlučili smo se na angažiranja strateškog partnera te računamo da ćemo uskoro, najkasnije do kraja godine, s njim potpisati sve potrebne ugovore te odrediti budući način vođenja tvrtke u novim vlasničkim odnosima, kaže Goran Dumančić, 87-postotni vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Erdutskih vinograda.

U ovom trenutku još ne želi reći o komu je zapravo riječ, osim da je riječ o domaćem partneru zainteresiranom za dugoročan razvoj tvrtke, prema kojoj ima i dodatne, dugoročne sentimentalne odnose.

- Taj će nas strateški partner dokapitalizirati sa šest do sedam milijuna kuna, iznosom kojim ćemo moći podmiriti sve naše dospjele, a nepodmirene, obveze te ući u mirnu fazu poslovanja. Znatan dio sredstava uložit ćemo u daljnji razvoj tvrtke, prije svega završetak obnavljanja naših vinograda te značajnu modernizaciju postojeće punionice vina, dok manji dio sredstava planiramo uložiti i u nabavu dodatne poljodjelske mehanizacije za obradu vinograda, ističe Dumančić. Pritom zadovoljno ističe da će već od početka iduće godine Erdutski vinogradi postati snažna i konsolidirana tvrtka bez ikakvih nepodmirenih obveza, spremna uhvatiti se u koštac s novim poslovnim izazovima.

- Sljedeća, 2013., poslovna godina za nas će biti godina fokusiranja na tržište sa strateškim ciljem dostizanja 50-postotnog izvoza naših godišnje proizvedenih količina vina koja će zbog ulaska mladih vinograda u puni rod sve više rasti, i to prije svega u buteljama s našim posljednjih godina razvijenim brendovima, rekao je Dumančić.

Pritom ističe da će se usredotočiti na četiri glavna izvozna tržišta; mnogoljudnu, sve bogatiju i vinu privrženu Indoneziju, Poljsku kao zemlju koja ima posebno dobre odnose prema Hrvatskoj, Ukrajinu, kao zemlju nama slične prošlosti, sada u velikom razvoju, te Njemačku, ekonomski najrazvijeniju europsku zemlju čiji građani odlično poznaju Hrvatsku. Na taj način će se sadašnja prosječna cijena litre vina koju Erdutski vinogradi postižu u prodaji, od 12 do 13 kuna, u najmanju ruku udvostručiti, s tim što će u tim zemljama još uvijek biti vrlo konkurentna, te otvoriti nove razvojne šanse tvrtke.

Tagovi: Erdutski vinogradi, Goran Dumančić
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američkog Feda, koji će vjerojatno potvrditi da uskoro kane povećati kamatne stope.
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE