GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a

Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Ericsson NT zaprimio je protuprijedlog od OTP banke u ime i za račun Erste Plavog obveznog mirovinskog fonda B kategorije, koji drži 1,81% dionica.

Sukladno protuprijedlogu, predložili su isplatu 12 eura DPS-a, što je dvostruko više od prvotnog prijedloga Ericssona NT (6 eura DPS-a). Po cijeni dionice prije protuprijedloge, to bi značilo dividendni prinos od 5,45%.

Ex-datum je određen za 19. lipnja 2023., dok je datum isplate određen za 11. srpnja 2023. Kao obrazloženje protuprijedloga iz OTP-a su rekli da ne vjeruju da prijedlog maksimizira vrijednost za postojeće dioničare, pogotovo kada uzimajući u obzir postojeću strukturu bilance Društva, pišu analitičari Intercapitala.

To je dodatno objašnjeno na sljedeći način: Na dan 31. ožujka 2023. Ericsson NT ima visok iznos gotovine u banci i riznici, u iznosu od 55,6 milijuna eura. Podsjetimo, početna isplata dividende od 6 eura po dionici iznosila bi ukupno 15,9 milijuna eura.

Nadalje, naveli su da na dan 31. ožujka 2023. Društvo ima financijske obveze u iznosu od 3,32 milijuna eura, te ukupne kratkoročne financijske obveze u iznosu od 2,31 milijuna eura. Ukupna kratkotrajna imovina iznosila je 109,9 mil. eura, a ukupne kratkoročne obveze 39,1 mil. eura. To bi značilo neto pozitivan radni kapital od 70,9 milijuna eura i koeficijent tekuće likvidnosti od 2,81.

Na kraju su istaknuli da s obzirom na visinu i strukturu imovine, ukupnih obveza i kapitala Društva, u kojemu udio vlastitog kapitala i rezervi iznosi više od 41,6%, Društvo ima nisku zaduženost i kapitalna ulaganja za buduća razdoblja. može financirati novčanim tokovima ostvarenim u tim razdobljima, odnosno novim zaduženjem koje bi dovelo i do smanjenja prosječnog troška kapitala za samo Društvo. Nadalje, da je isplata dividende prihvaćena, udio vlastitog kapitala i rezervi u ukupnom kapitalu Društva i dalje bi iznosio 33,9%, uzimajući u obzir financijska izvješća za prvo tromjesečje 2023., što OTP napominje da smatra prihvatljivim s obzirom na očekivano profitabilno poslovanje Društva u budućnost.

Zbog svega navedenog smatraju opravdanim isplatu višeg iznosa dividende u odnosu na iznos koji je predložila Uprava Društva.

Tagovi: Erste Plavi, Ericsson Nikola Tesla, OTP banka, Ericsson NT
PROČITAJ I OVO
Kina iznenadila smanjenjem ključnih stopa kako bi potaknula ekonomiju
IZNENAĐENJE
Kina iznenadila smanjenjem ključnih stopa kako bi potaknula ekonomiju
PEKING - Kina je iznenadila tržišta snižavanjem ključne kratkoročne kamatne stope i svojih referentnih kamatnih stopa na kredite u ponedjeljak, u nastojanju da potakne rast u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina neočekivano srezala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina neočekivano srezala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su u ponedjeljak pala, nakon što su se pojavile vijesti da je američki predsjednik Joe Biden odustao od predsjedničke utrke i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju.
Podjele u njemačkoj javnosti zbog litijskog posla sa Srbijom
LITIJ
Podjele u njemačkoj javnosti zbog litijskog posla sa Srbijom
BERLIN - Zašto je dobro, a zašto je loše što će EU kupovati litij iz Srbije? I zašto Aleksandar Vučić „do neba“ hvali jednu političarku Zelenih - o tome pišu njemački mediji.
Dolar se vratio na pozitivan teritorij
TJEDNI FOREX
Dolar se vratio na pozitivan teritorij
NEW YORK - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Europska središnja banka ostavila kamate nepromijenjene.
Cijene Rolexa padaju, zalihe rastu
LUKSUZ
Cijene Rolexa padaju, zalihe rastu
ŽENEVA - Za ulagače u švicarske marke satova - i sve vrhunske satove što se toga tiče - novi podaci pokazuju da će se pad cijena na tržištu polovnih ili rabljenih satova nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE