GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a

Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Ericsson NT zaprimio je protuprijedlog od OTP banke u ime i za račun Erste Plavog obveznog mirovinskog fonda B kategorije, koji drži 1,81% dionica.

Sukladno protuprijedlogu, predložili su isplatu 12 eura DPS-a, što je dvostruko više od prvotnog prijedloga Ericssona NT (6 eura DPS-a). Po cijeni dionice prije protuprijedloge, to bi značilo dividendni prinos od 5,45%.

Ex-datum je određen za 19. lipnja 2023., dok je datum isplate određen za 11. srpnja 2023. Kao obrazloženje protuprijedloga iz OTP-a su rekli da ne vjeruju da prijedlog maksimizira vrijednost za postojeće dioničare, pogotovo kada uzimajući u obzir postojeću strukturu bilance Društva, pišu analitičari Intercapitala.

To je dodatno objašnjeno na sljedeći način: Na dan 31. ožujka 2023. Ericsson NT ima visok iznos gotovine u banci i riznici, u iznosu od 55,6 milijuna eura. Podsjetimo, početna isplata dividende od 6 eura po dionici iznosila bi ukupno 15,9 milijuna eura.

Nadalje, naveli su da na dan 31. ožujka 2023. Društvo ima financijske obveze u iznosu od 3,32 milijuna eura, te ukupne kratkoročne financijske obveze u iznosu od 2,31 milijuna eura. Ukupna kratkotrajna imovina iznosila je 109,9 mil. eura, a ukupne kratkoročne obveze 39,1 mil. eura. To bi značilo neto pozitivan radni kapital od 70,9 milijuna eura i koeficijent tekuće likvidnosti od 2,81.

Na kraju su istaknuli da s obzirom na visinu i strukturu imovine, ukupnih obveza i kapitala Društva, u kojemu udio vlastitog kapitala i rezervi iznosi više od 41,6%, Društvo ima nisku zaduženost i kapitalna ulaganja za buduća razdoblja. može financirati novčanim tokovima ostvarenim u tim razdobljima, odnosno novim zaduženjem koje bi dovelo i do smanjenja prosječnog troška kapitala za samo Društvo. Nadalje, da je isplata dividende prihvaćena, udio vlastitog kapitala i rezervi u ukupnom kapitalu Društva i dalje bi iznosio 33,9%, uzimajući u obzir financijska izvješća za prvo tromjesečje 2023., što OTP napominje da smatra prihvatljivim s obzirom na očekivano profitabilno poslovanje Društva u budućnost.

Zbog svega navedenog smatraju opravdanim isplatu višeg iznosa dividende u odnosu na iznos koji je predložila Uprava Društva.

Tagovi: Erste Plavi, Ericsson Nikola Tesla, OTP banka, Ericsson NT
PROČITAJ I OVO
Rast indeksa na Wall Streetu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Rast indeksa na Wall Streetu
NEW YORK - Indeksi na njujorškoj burzi zaključili su trgovanje u zelenom.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet vrlo slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet vrlo slab
ZAGREB - Četvrtak je donio iznimno slab promet na Zagrebačku burzu.
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
NOVAC
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
FRANKFURT - Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE