GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Nova pravila o čišćem brodskom gorivu

EU: Nova pravila o čišćem brodskom gorivu
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2012 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova pravila o brodskom gorivu, koja su u ponedjeljak stupila na snagu, smanjit će značajno onečišćenje zraka i utjecaj na ljudsko zdravlje, priopćeno je iz Bruxellesa.
Ako se ne poduzmu nikakve akcije, emisija sumpora iz brodova u morima EU-a će premašiti emisiju iz svih izvora na tlu do 2020., upozorava EK.

Revidiranim zakonom stat će se na kraj tom trendu jer se neće smanjiti samo emisije sumpora već i sitnih čestica, "što je korak u smjeru zaštite ljudskog zdravlja i okoliša", kaže se u priopćenju.

Direktiva koja danas stupa na snagu vođena je standardima koje je razvila Međunarodna pomorska organizacija. Njome se postupno smanjuje dopuštena maksimalna količina sumpora u gorivu sa sadašnjih 3,5 posto na 0,5 posto do 2020. U nekim vrlo osjetljivim ekosustavima kao što su Baltičko more i Sjeverno more, uključivo La Manche, maksimalna količina sumpora bit će smanjena na 0,1 posto već 2015.

Do travnja 2014., zemlje članice morat će promijeniti postojeće zakone o kvaliteti brodskog goriva kako bi se ona uskladila s novom direktivom. Direktiva daje pravnu sigurnost vlasnicima brodova i operaterima u smislu traženih ulaganja.

Tagovi: brodsko gorivo, Europska komisija, sumpor, Međunarodna pomorska organizacija, Baltičko more, La Manche
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE