GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu

EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.

EU je razmatrao zakonske opcije za korištenje zamrznutih ruskih deviznih rezervi, uključujući njihovo ulaganje za stvaranje povrata koji bi se mogli koristiti za financiranje obnove Ukrajine.

Takav pokušaj bez presedana otvara pravna, politička i ekonomska pitanja, a zemlje EU-a prošlog su mjeseca osnovale radnu skupinu koja će ispitati što se može učiniti.

"Postoji konsenzus među državama članicama [EU] da je važno vrlo pažljivo ispitati što se može učiniti prema danim uputama, a što mora biti u skladu s europskim i međunarodnim pravom", rekao je švedski diplomat koji predsjeda Andersovom grupom. rekao je za Politico.Ahnlid.

"Nalazimo se u iznimnoj situaciji i ishod bilo kojeg rješenja do kojeg dođemo vjerojatno će biti bez presedana", dodao je.

Dokument Komisije, o kojem bi se u utorak trebao raspravljati na sastanku nacionalnih stručnjaka, objašnjava zakonsku osnovu za ulaganje u rusku imovinu, kao i povezane rizike te daje procjenu mogućeg povrata ulaganja.

S obzirom da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja "ekstremno i nečuveno kršenje" međunarodnog i humanitarnog prava, Komisija vjeruje da bi svoj slučaj mogla temeljiti na ulaganju sredstava Ruske središnje banke i ubiranju koristi u korist Ukrajine prema odredbama međunarodnog prava.

"Čini se da to opravdava ne samo do sada donesene restriktivne mjere bez presedana, nego i jednako iznimnu mjeru usmjerenu na nadoknadu štete uzrokovane tim kršenjima", navodi se u priopćenju i dodaje da će to zahtijevati prilagodbu uredbe o sankcijama EU-a.

Također je naglašeno da bi poduzimanje koordiniranih akcija s G7 i drugim zemljama imalo "političke i tržišne prednosti", s ciljem izbjegavanja zastrašivanja ulagača koji bi mogli izbjegavati europsku financijsku infrastrukturu ako bi EU djelovala jednostrano.

Prema režimu sankcija EU-a, ako i kada se sankcije ukinu, vlasnik zamrznute imovine trebao bi moći povratiti kapital, kao i bilo koji prihod ugovoren prije nego što je imovina zamrznuta. No svaki prihod veći od toga mogao bi se prisvojiti i koristiti za obnovu Ukrajine, vjeruje Komisija.

Kvantifikacija tih prihoda ovisi o tome koliko je novca uloženo i na koji način.

EU vjeruje da se oko dvije trećine od 300 milijardi dolara rezervi ruske središnje banke zamrznutih u zemljama G7, EU i Australiji trenutno drže unutar bloka, uključujući 191 milijardu eura u Belgiji i 21 milijardu eura u drugoj neimenovanoj zemlji EU.

Ulaganje tih milijardi u "visoko ocijenjenu likvidnu imovinu" s relativno kratkim dospijećem moglo bi generirati "značajne godišnje povrate s medijanom od oko 2,6 posto", navodi se u dokumentu Europske komisije.

Ulaganje u kapital donijelo bi veće povrate, ali bi rizičnija klasa imovine mogla generirati gubitke do 4 milijarde eura godišnje, povećavajući "političke i financijske implikacije" ako bi EU morala nadoknaditi Rusiji gubitke nastale ulaganjem tih sredstava.

Međutim, "gubitci se nikada ne mogu isključiti", pa će pitanje "tko snosi bilo kakav preostali rizik u slučaju takvih gubitaka zahtijevati jasan pravni odgovor", zaključuje Povjerenstvo.

Tagovi: Europska unija, zamrznuta ruska imovina, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, Ingra u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Ingra u fokusu
ZAGREB - Više nego upola manji promet nego u petak i rast glavnih indeksa, obilježili su današnji promet na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u danu u kojemu je jedino dionicom Ingre postignut promet veći od sto tisuća eura.
Cijene trešanja odletjele u nebo
NEVJEROJATNO
Cijene trešanja odletjele u nebo
ZAGREB - Većina ljudi negoduje zbog cijene trešanja tvrdeći kako je neopravdano visoka. Trešnja je, kažu, nezahtjevna voćka i to je sigurno lov u mutnom.
Ukrajina glavni dobavljač suncokretovog ulja i kukuruza za EU
NA VRHU
Ukrajina glavni dobavljač suncokretovog ulja i kukuruza za EU
BRUXELLES - Ukrajina je u prvom tromjesečju potvrdila poziciju glavnog dobavljača suncokretovog ulja i kukuruza za Europsku uniju, a znatno je povećala i izvoz sojinog ulja, pokazuju podaci Eurostata.
Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a
ZAHTJEVI
Erste Plavi traži veću dividendu Ericsson NT-a
ANALIZA - Ericsson NT je zaprimio protuprijedlog za isplatu dividende od 12 eura. Na cijeni dionice prije ove, to bi značilo dividendni prinos od 5,45%.
Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana
REAKCIJA TRŽIŠTA
Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana
ANKARA - Turska lira je potonula kada je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima 2023., produživši svoju vladavinu u treće desetljeće na vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE