GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU postigao politički dogovor o reformi poljoprivredne politike

EU postigao politički dogovor o reformi poljoprivredne politike
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Pregovarači Europske unije postigli su u petak politički dogovor o reformi zajedničke poljoprivredne politike koja uvodi nove mjere u cilju zaštite malih poljoprivrednih gospodarstava i ublažavanja utjecaja poljoprivrede na okoliš.

Dogovor označava kraj trogodišnjih pregovora o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP), na koju će otići oko trećine proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., odnosno 387 milijardi eura.

Predstavnici država članica EU-a i Europskog parlamenta postigli su dogovor kojim se želi preusmjeriti novac iz intenzivnih poljoprivrednih praksi u zaštitu prirode i obuzdati emisiju stakleničkih plinova koju uzrokuje poljoprivreda, a koja čini 10 posto ukupne emisije u EU.

Nova pravila primjenjivat će se od 2023. i ne obuhvaćaju Veliku Britaniju koja je izišla iz EU-a.

Aktivisti i neki zastupnici ocijenili su da dogovor nije uskladio poljoprivredu s europskim ciljevima za borbu protiv klimatskih promjena, upozorivši da su mnoge zelene mjere slabe ili opcionalne.

Dogovor predviđa da će države članice izdvajati 20 posto novca za poljoprivrednike od 2023.-2024., odnosno 25 posto od 2025.-2027., na "eko-sheme" koje štite okoliš, po nacrtu dogovora koji je Reuters dobio na uvid.

Konačni dogovor još nije objavljen.

To bi mogli biti obnova močvarnih područja kako bi apsorbirala CO2 ili organska poljoprivreda, premda pravila ne definiraju što će se smatrati eko-shemama.

Novac predviđen za eko-sheme koji se ne potroši morat će se potrošiti na zelene mjere u drugim područjima umjesto toga.

Dogovorena su i pravila da države članice moraju redistribuirati najmanje 10 posto sredstava iz CAP-a za manja poljoprivredna gospodarstva. Države bi to mogle izbjeći ako koriste druge metode za poštenu raspodjelu novca.

Sva plaćanja poljoprivrednicima bit će povezana s poštivanjem ekoloških pravila, kao što je ostavljanje četiri posto obradivih površina neobrađenima kako bi priroda mogla 'disati' ili rotiranje poljoprivrednih kultura svake godine kako bi se povećala kvaliteta tla.

Europske emisije koje uzrokuje poljoprivreda, od kojih polovicu uzrokuje uzgoj stoke, nisu se smanjile od 2010.

Europski parlament i Vijeće EU-a moraju još formalno usvojiti dogovor.

Tagovi: zajednička poljoprivredna politika, Europska unija, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
LOŠA GODINA
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
BEČ - Austrija je u 2021. godini zabilježila oko 80 milijuna turističkih noćenja, najmanje u više od pola stoljeća, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda.
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
OKLOPNA VOZILA
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
ZAGREB - Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
FOREX
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no zadržao se ispod najviše razine u dva i pol tjedna, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda u vezi zaoštravanja monetarne politike.
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
PRITISCI
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
ŽENEVA - Zračni promet blago se oporavio u 2021. godini, ali je i dalje znatno zaostajao za razinama prije pandemije covida 19, priopćila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE