GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU traži od Hrvatske odlučne reforme na jačanju konkurentnosti i investicijskog ozračja

EU traži od Hrvatske odlučne reforme na jačanju konkurentnosti i investicijskog ozračja
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2012 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija traži od Hrvatske da odlučno nastavi s reformskim programom kako bi smanjila strukturne slabosti i poboljšala konkurentnost te je poziva da poboljša investicijsku klimu jačanjem učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, kaže se u nacrtu pripremnog dokumenta za sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati sljedeći tjedan u Bruxellesu.

"EU traži od Hrvatske da odlučno nastavi sa svojim reformskim programom kako bi smanjila strukturne slabosti i poboljšala konkurentnost", kaže se u nacrtu stajališta EU-a za sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji će se održati 6. lipnja u Bruxellesu.

Nacrt stajališta, u koji je Hina imala uvid, pripremila je radna skupina za proširenje, a ovaj bi ga tjedan trebao potvrditi Odbor stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER).

U dokumentu se kaže da je globalna financijska i gospodarska kriza teško pogodila hrvatsko gospodarstvo 2009. od kada se stalno smanjuju gospodarske aktivnosti i bilježi pad BDP-a četvrtu godinu zaredom.

"Program gospodarskog oporavka, koji je stvoren s ciljem stvaranja okruženja koje će podupirati održivi gospodarski rast, uključujući i stvaranje dinamičnijeg tržišta rada, nije dao željene rezultate. Zaposlenost nastavlja padati a izravne strane investicije gotovo su prestale. Europska unija potiče Hrvatsku da aktivno provodi mjere uključene u program", kaže se u nacrtu dokumenta.

EU navodi da investicijska klima i "dalje pati od neučinkovitosti javne uprave i pravosuđa. Radi poticanja privatnih investicija EU poziva Hrvatsku da poboljša poslovno okruženje, posebice učinkovitost administrativnog i sudskog sustava, odlučivanje na razini lokalnih vlasti te odgovarajući regulatorni okvir primjenjiv u tim područjima".

U dijelu koji se odnosi na političke kriterije, EU između ostaloga poziva Hrvatsku da sredi biračke popise. EU pozdravlja napredak u regionalnoj suradnji, ističući važnost dobrosusjedskih odnosa. Posebice pozdravlja saborsku deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi u kojoj Hrvatska ističe da bilateralna pitanja, poput pitanja granica, ne trebaju ometati pristupni proces kandidatskih zemalja.

"EU potiče Hrvatsku da nastavi raditi u smjeru pronalaženja uzajamno prihvatljivih rješenja za sva otvorena bilateralna i regionalna pitanja sa susjednim zemljama, uključujući pitanja nasljedstva, te da nastavi s naporima usmjerenim prema pomirenju među građanima u regiji", kaže se u nacrtu dokumenta.

Što se tiče usklađenosti s europskom pravnom stečevinom, EU ponavlja da je Hrvatska dosegnula značajan stupanj usklađenosti, da su u većini područja pripreme za članstvo daleko odmakle, ali da su u ograničenom broju pitanja potrebni daljnji napori.

"EU potiče hrvatske vlasti da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurale da je zemlja u potpunosti spremna za članstvo do 1. srpnja 2013. godine", kaže se u nacrtu zajedničkog dokumenta zemalja članica.

Traži se da što prije potpiše ugovor o privatizaciji Brodosplita i nađe rješenje za 3. maj i Brodotrogir.

U području pravosuđa, kaže se da pitanje nekažnjivosti ratnih zločina ostaje "veliki izazov". Što se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se da je uspostavljen odgovarajući pravni i institucionalni okvir. EU ističe važnost nastavka učinkovitog procesuiranja slučajeva korupcije, posebice korupcije na visokoj razini, korupcije na lokalnoj razini, uključujući slučajeve koji se odnose na javnu nabavu i pravosuđe.

Situacija s manjinskim pravima se poboljšava, ali se navodi da je romska manjina suočena s osobito teškim životnim uvjetima.

"EU bilježi da se općenito građanska i politička prava i dalje dobro poštuju u Hrvatskoj. EU poziva Hrvatsku da nastavi postizati rezultate u primjeni protudiskriminacijskog zakona i zakona koji pokrivaju zločine iz mržnje, da riješi napade i prijetnje na LGBT populaciju i da promiče duh snošljivosti", kaže se u dokumentu.

EU poziva na ubrzanje radova na novim graničnim prijelazima. Također se ponovno poziva hrvatsku vladu da ukine posebne poreze za mobilne operatere. Od Hrvatske se traži da, zajedno sa Slovenijom, pokuša pronaći zajednička rješenja za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz nuklearke Krško.

Hrvatska je pozvana i da znatno ubrza rad na prevođenju i reviziji europske pravne stečevine, što mora biti dovršeno do datuma ulaska u EU.

Tagovi: Europska unija, Hrvatska, konkurentnost, investicijsko ozračje, investicije, Brodotrogir, 3. maj
PROČITAJ I OVO
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE