GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Indeksi skliznuli s najviših razina u godinu dana

EU tržišta: Indeksi skliznuli s najviših razina u godinu dana
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 10:11
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Na europskim su burzama cijene dionica u srijedu pale s najviših razina u godinu dana jer je zbog zabrinutosti ulagača od mogućeg rasta inflacije splasnuo optimizam u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu od kraja veljače prošle godine.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 posto, na 6.715 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,70 posto, na 13.967 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.758 bodova.

Cijene dionica već tjednima rastu zahvaljujući nadi ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

To znači da se trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Tako se u SAD-u očekuje novi paket poticajnih mjera, ukupno vrijedan oko 1.900 milijardi dolara, što bi trebalo podržati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

No, povećana potrošnja države mogla bi potaknuti i rast inflacije, pa posljednjih dana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

Tako su sinoć prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,3 posto, najvišu razinu od veljače prošle godine. Prinosi na 30-godišnje obveznice također se kreću na najvišim razinama u godinu dana.

„Rast prinosa odražava povećane zabrinutosti u vezi jačanja inflacije zbog rasta cijena energenata i očekivanih velikih fiskalnih poticaja u SAD-u”, piše Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank, u osvrtu na situaciju na tržištima.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati od rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

S druge strane, podršku tržištima dionica pružaju vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se ulagači nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Isto tako, s ubrzanjem cijepljenja stanovništva protiv covida-19 trebao bi se ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 30.292 boda, skliznuvši s najviše razine u 30 godina.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE