GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Investitore ohrabrile kineske poticajne mjere

EU tržišta: Investitore ohrabrile kineske poticajne mjere
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 09:59
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će nove poticajne mjere kineskih vlasti ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, pa se ponovno primaknuo najvišoj razini i povijesti.
Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 7.428 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, oko 13.765 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 6.077 bodova.

Podršku tržištima pružaju nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti. Tamošnja središnja banka dodatno je smanjila jednu od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala dodatna sredstva na tržišta kako bi poboljšala likvidnost.

Kinesko ministarstvo financija najavilo je, pak, smanjenje poreznih stopa i naknada. Posljedica je to neizvjesnosti u vezi suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je dosad u Kini umrlo više od 1.770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

No, ulagači su oprezni jer je nepoznato koliko će poremećaji nabavnih lanaca u Kini i slabost tamošnje potrošnje utjecati na europske kompanije koje su izložene na kineskim, ali i drugim tržištima u toj regiji.

Jutros je objavljen podatak da je japansko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju palo 6,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo i najviše u gotovo šest godina.

Trećem po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti recesija jer se procjenjuje da će zbog širenja koronavirusa i u tekućem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pasti.
Isti razlog naveo je i singapurske vlasti na smanjenje procjena rasta gospodarstva, a poručeno je i da se ne isključuje mogućnost recesije.

Unatoč tome, i na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 23.523 boda.

Tagovi: EU tržišta, STOXX 600, DAX, koronavirus, kineska ekonomija, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE