GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro nakon 25 godina postojanja treba uvesti u digitalno doba

Euro nakon 25 godina postojanja treba uvesti u digitalno doba
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Euro je potrebno uvesti u digitalno doba te je potrebna izgradnja unije tržišta kapitala i snažnija bankovna unija, objavili su europski čelnici uoči 25. godišnjice europske valute.

Euro je stupio na snagu prije 25 godina, 1. siječnja 1999., a danas je valuta u dvadeset država s 350 milijuna stanovnika, od kojih je posljednja članica postala Hrvatska početkom godine na izmaku.

Predsjednik Eurogrupe Paschal Donohoe, predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedničkim su člankom, objavljenim na stranicama ECB-a, obilježili tu godišnjicu.

U članku objavljenom u subotu pišu da je zajednička valuta Europskoj uniji dala „jednostavnost, stabilnost i suverenitet” te je olakšala živote europskim građanima koji sada lako mogu uspoređivati cijene, trgovati i putovati.

Euro je kroz godine bio suočen s velikim izazovima, uključujući i s pitanjima o svom opstanku, pišu europski čelnici, naglašavajući kako su „svaki put pronađeni pravi odgovori”, poput harmoniziranog sustava nadzora banaka nakon velike krize 2008. godine.

„Danas se podrška zajedničkoj valuti među građanima eurozone bliži rekordnim razinama”, istaknuli su, upozorivši da posao „nije gotov” jer su pred Europom novi izazovi s kojima se države pojedinačno ne mogu nositi same.

Unija je suočena s rastom geopolitičkih tenzija, prvenstveno ruskim „ilegalnim ratom” protiv Ukrajine, ubrzavajućom klimatskom krizom i izazovima bez presedana za europsku konkurentnost koji stižu iz drugih dijelova svijeta.

Stoga će u budućnosti ključna biti pitanja poput obrane, zelene i digitalne tranzicije. Samo za dekarbonizaciju gospodarstava će do 2030. biti potrebno 620 milijardi eura godišnje, upozorili su.

EU mora izgraditi istinsku uniju tržišta kapitala kako bi se „mobiliziralo privatno financiranje”, mora osnaživati bankovnu uniju i reformirati fiskalna pravila. Euro treba ući u „digitalno doba” te se moraju pripremiti temelji za potencijalni „digitalni euro” koji će biti komplementaran s gotovinom.

Čelnici upozoravaju kako „s nekoliko zemalja koje su trenutno u procesu pristupanja EU-u” savez mora zadržati kapacitet da „djeluje odlučno”.

„Proširenje i produbljenje nisu međusobno isključivi. No proširenje bi moglo zahtijevati promjene organizacije EU-a”, zaključuje se u članku.

Tagovi: euro, digitalno doba, duigitalne valute, ecb
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE