GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro ponovo na radaru središnjih banaka

Euro ponovo na radaru središnjih banaka
ATRAKTIVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 10:25
Autor: Siniša Malus
LONDON - Donedavno ranjen krizama i deflacijom, euro sada postaje sve popularniji među upraviteljima rezervama središnje banke zahvaljujući povratku na pozitivne stope i geopolitici koja dovodi u pitanje privlačnost dolara.

Otprilike jedna od pet od 75 središnjih banaka koje je ispitao londonski think-tank OMFIF predviđa povećanje udjela u eurima u sljedeće dvije godine, pokazalo je nedavno objavljeno izvješće za 2023. godinu.

Dok je 7% izgledalo kao smanjenje udjela u eurima, neto potražnja bila je veća nego za bilo koju drugu valutu tijekom tog razdoblja i skok u odnosu na ankete upravitelja rezervama iz 2021. i 2022. koji kontroliraju gotovo 5 trilijuna dolara.

Promjene mogu potrajati godinama. Dolar, koji čini 60% globalnih rezervi naspram 20% eura, neće izgubiti svoju krunu preko noći. Ipak, pozitivniji izgledi za euro govore o značajnim promjenama koje se događaju.

Za početak, izlazak Europske središnje banke s negativnih kamatnih stopa 2022. doveo je do povećanja prinosa na državne obveznice europodručja nakon gotovo desetljeća ispod 0%, a trebali bi ostati visoki čak i dok se približavaju smanjenja stopa.

Njemački 10-godišnji Bund prinos ostao je iznad 1,9% od kraja 2022.

"Sada euro ima pozitivan prinos, (upravitelji rezervi) nastoje povećati svoju alokaciju valute za euro, a posebno za dolar", rekao je Taylor Pearce, viši ekonomist OMFIF-a za Reuters.

"Za neke središnje banke, budući da euro nije ništa donosio, držale su veći udio dolara, a posebno državnih obveznica denominiranih u dolarima."

Poljska središnja banka, u čijim rezervama dominira imovina denominirana u dolarima i eurima, rekla je za Reuters da iako nije komentirala promjene rezervi, "srednjoročni očekivani prinosi za državne obveznice europodručja znatno su se poboljšali, što svakako povećava privlačnost klasa imovine".

Rumunjska je rekla da planira zadržati ciljani udio eura u svojim rezervama na 40-75%; trenutni udio je oko 59%.

Dok su energetski šok i rat u Europi naškodili euru, rivalstvo Sjedinjenih Država s Kinom i posljedice ruskog rata u Ukrajini potaknuli su razgovore o diversifikaciji od dolara.

Sjedinjene Države, Europa i drugi zamrznuli su oko 300 milijardi dolara ruske imovine nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu, što je potaknulo analitičare u Kini da procijene kako bi to moglo ublažiti gubitak pristupa dolarima.

Nekoliko bi valuta, uključujući euro, moglo imati koristi od dedolarizacije.

Anketa OMFIF-a pokazala je da neto 13% upravitelja rezervama planira držati više kineskih juana u sljedeće dvije godine, iako je to pad s više od 30% u 2022.

Udio dolara u ukupnim deviznim rezervama pao je na 59% u 2023. s oko 72% u 2000., pokazuju podaci MMF-a. Udio juana malo je porastao.

Tagovi: euro, dolar, dedolarizacija, juan, forex, rezerve
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio nešto veći promet uz različite smjerove kretanja indeksa.
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
TURIZAM
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
ZAGREB - Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE