GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar

Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 19:37
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Unatoč europskim slabostima, američki je dolar oslabio prema euru, uglavnom zahvaljujući snažnoj monetarnoj ekspanziji koju je predvodila Američka centralna banka (FED), za kojom Europska središnja banka (ECB) nažalost ponovno zaostaje.

Tečaj EUR/USD za manje od tjedan dana povećan je dva posto, a u posljednjih šest mjeseci više od osam posto. Ako se stopa rasta eura prema dolaru nastavi, to bi postalo pitanje za zabrinutost i ECB bi morao ponovno sniziti kamatnu stopu na još negativnije područje i / ili ubrzati monetarnu ekspanziju putem mehanizma kao što su otkupi vrijednosnih papira.

Stoga ne čudi da je Philip R. Lane, glavni ekonomist ECB-a izjavio kako još uvijek ima mjesta za daljnje snižavanje kamatnih stopa u eurozoni. Sljedeći ćemo tjedan moći vidjeti hoće li ECB samo ubrzati monetarnu ekspanziju u prosincu i tako obuzdati rast valute eura.

Zbog vijesti o učinkovitim cjepivima iz AstraZenece, Pfizer-BioNTecha i Moderne, svjedoci smo i porastu cijena nafte preko 45 dolara po barelu u studenom, s najrazornijim sektorima gospodarstva (industrija, financije i energetika) i volatilnošću koja je ove godine dobila na vrijednosti. I dalje svjedočimo rastu tvorničke proizvodnje, što dokazuju američki (57,5), njemački (57,8) i europski (53,8) PMI indeksi proizvodnje za studeni, koji svi pokazuju da su industrijski sektori sinhrono u usponu.

S obzirom na činjenicu da se, nakon pada u ožujku, rast globalnog BDP-a također značajno ojačao u trećem tromjesečju, sada možemo potvrditi da smo na putu oporavka u obliku slova "V" u svjetskoj ekonomiji. Naravno, s obzirom na prirodu trenutne krize, ovaj put obilježavaju snažne razlike između gospodarskih sektora.

Vijesti o učinkovitim cjepivima su poboljšale izglede za sljedeću godinu, ali sada će postupno dolaziti do izražaja pitanja vezana uz financiranje snažnog deficita državnog proračuna. Ovdje će najvažnije biti da zemlje eurozone reguliraju svoje bilance na takav način da nećemo morati ponovno prolaziti kroz razdoblje stezanja remena, čemu smo svjedočili u eurozoni mnogo godina nakon financijske krize 2008. godine. Kome treba još jedno izgubljeno desetljeće?

Tagovi: euro, dolar, Europska središnja banka, AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE