GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog

Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 08:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.

Kako je navela Caroline Bremner, voditeljica Euromonitorovog odjela za putovanja, Azija i Pacifik, koji su 2019. već „puhali za vratom“ Europi, već ove godine će ju prestići po prihodima od turističkih dolazaka. Ovakvo stanje, naglašava se u projekcijama iznesenima na sastanku u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, partnera na projektu EUSAIR Facility point, nastavit će se i narednih godina, iako bi Europa već 2024. mogla nadmašiti brojke iz 2019.

Održivost kao ključ uspjeha u post-covid turizmu

Za Hrvatsku Euromonitor procjenjuje da je među onim europskim zemljama koje će se srednje brzo oporavljati, baš kao i Italija i Velika Britanija. Najbrži oporavak prognozira se za Švicarsku, Portugal, Grčku i Tursku, a najsporiji za Španjolsku i Francusku.

Sustainable Travel Index 2020. pokazuje da bi u privlačenju novih turista veće šanse mogle imati zemlje koje se više prilagođavaju održivom
razvoju turizma. Prema Indeksu top 3 održive destinacije su Švedska, Finska i Austrija. Hrvatska je na dobrom 13. mjestu, a u regiji je tek nešto bolja Slovenija na 10. mjestu. Znatno lošije su Italija na 34. i Grčka na 32. mjestu.

Ključni alati oporavka turizma, ističu stručnjaci, bit će uvođenje digitalnih tehnologija i prilagođavanje novim željama potrošača. Novi zahtjevi turista u uvjetima nesigurnosti su veća mogućnost besplatnog otkazivanja bukinga, više vrijednosti i bonusa za isti novac, veća felksibilnost u načinima plaćanja i nove, interaktivnije mogućnosti upoznavanja s destinacijom kroz virtualnu i proširenu stvarnost. Osim toga sve više potrošača (66%) želi imati pozitivan utjecaj na okoliš tijekom svojih dnevnih aktivnosti u 2021. godini, a 48% njih traži održive oblike turizma.

EU usmjerava snage na oporavak

Nadine Lakhal predstavnica Europske komisije iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku DG Regio govorila je o uvođenja Digitalnog zelenog certifikata, no Europska komisija važnim smatra i Pakt za vještine u turizmu unutar Europske agende vještina. Cilj joj je potaknuti zajedničke aktivnosti usavršavanja i osposobljavanja kroz veća ulaganja u poboljšanje postojećih vještina i osposobljavanje ili prekvalificiranja za nove vještine u sektoru turizma.
Poduzetnike u turizmu svakako će zanimati da se krajem svibnja očekuje objava online vodiča za EU financiranje turističkih projekata, posvećen financijskom razdoblju 2021-2027.

Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinator teme Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, najavilo je vrlo zanimljivu panel raspravu pod nazivom „Od krize do oporavka“ u sklopu 6. EUSAIR Foruma, koji će se održati 11. i 12. svibnja. Stručnjaci iz područja kulture, medija i turizma s cijelog područja Jadranskojonske makroregije govorit će o transnacionalnim turističkim projektima koji ciljaju na održivu zelenu makroregiju.

Foto: Pexels

Tagovi: Euromonitor, hrvatski turizam, Sustainable Travel Index, Caroline Bremmer, održivi turizam, španjolski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE