GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci

Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 09:38
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.

Zaključci su to iz studije svjetske turističke burze ITB Berlin i istraživačko-konzultantske tvrtke IPK International o utjecajima pandemije covida-19 na turizam, potražnju i trendove, s naglaskom na Njemačkoj kao najvećem europskom emitivnom tržištu.

S dostupnošću cjepiva, Europljani kao turisti, ali i turistička i industrija putovanja očekuju postupno ukidanje ograničenja putovanja, koja bi tada, kako je pokazalo istraživanje, počela brzo i naširoko rasti.

Namjere Nijemaca da putuju u inozemstvo u sljedećih 12 mjeseci su se povećale za šest posto u odnosu na provedeno prvo istraživanje u lipnju ove godine, čime je to tržište znatno iznad europskog i svjetskog prosjeka, odnosno sve je više onih koji su voljni putovati u inozemstvo.

Osim Nijemaca, iznadprosječni interes za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švicarci, Nizozemci i Austrijanci, a i dalje su im, kao i tijekom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Europe, među kojima primjerice Nijemci najviše preferiraju Španjolsku, a zatim Italiju i Austriju.

Studija pokazuje i da su odredišta unutar Europe uspjela zadržati ili čak i proširiti svoj potencijal zadnja četiri mjeseca, poput primjerice Italije, za razliku od odredišta izvan Europe za koje je zanimanje kod europskih turista i dalje znatno ispod prosjeka i nije se baš popravilo.

Razlog tome istraživači vide u raznim ograničenjima kao što su propisi o ulasku i izlasku za zemlje, iako neki smatraju da je to pridonijelo poboljšanju sigurnosne slike destinacije i njezine turističke ponude zadnjih mjeseci, pa su s te strane i manje rizične od zaraze koronom, kao i ponuda u destinaciji, od prijevoza i smještaja, do vrsta aktivnosti.

Osim toga, Nijemci, kao i ukupno Europljani iskazuju nešto pozitivniji stav prema zračnom putovanju nego su ga imali u lipnju, iako ih je još većina nesigurna oko rizičnosti takvog putovanja, a za razliku od njih 'strah od letenja' zbog korone nešto je veći među Amerikancima, a i više među Azijcima.

Studija ITB-a i IPK istražila je i kako su Nijemci, kao najbrojniji europski turisti, putovali u inozemstvo proteklog ljeta, uz zaključak da su unatoč koroni bili vrlo zadovoljni svojim iskustvom putovanja, te da ih je otprilike trećina otputovala u inozemstvo tijekom ljetnih mjeseci (od lipnja do kolovoza), što ih svrstava iznad europskog prosjeka koji je 22 posto, ali i svjetskog koji je 19 posto.

Oko 60 posto Nijemaca putovalo je pritom u susjednu zemlju, a za 63 posto automobil je bio najpopularniji način prijevoza, dok se za zrakoplove odlučilo njih 25 posto, a za željeznicu 12 posto.

Njih 66 posto ocijenilo je da su im iskustva putovanja u inozemstvo u vrijeme korone bolja nego su očekivali, dok ih je 27 posto reklo da je bilo očekivano, a samo sedam posto nije bilo zadovoljnije.

Slično su iznosili i europski putnici u inozemstvo općenito, da im je bilo bolje nego su u pandemiji očekivali, a nešto manje zadovoljni bili su Azijci i Amerikanci, međutim većini putnika u inozemstvo posljednjih mjeseci pandemije zajedničko je to što im jeftinije putovanje u takvim okolnostima nije opcija.

"To dijelom znači i da pandemija nije imala i nema negativnog utjecaja, barem do sada, na putne proračune onih koji žele putovati i putuju u inozemstvo", zaključuju iz IPK-a.

Tagovi: putovanja, europska putovanja, njemački turisti, ITB Berlin
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE