GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska godina željeznice: Važna etapa na ostvarenju ciljeva Europskog zelenog plana

Europska godina željeznice: Važna etapa na ostvarenju ciljeva Europskog zelenog plana
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 20:08
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice. Tom inicijativom želi se naglasiti prednost željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog modela prijevoza.

Tako će se tijekom cijele godine kroz cijelu Europu različitim aktivnostima promovirati željeznicu, kako bi se ohrabrilo i korisnike i zaposlenike na korištenje i razvoj željeznice. Time se planira doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana – klimatska neutralnost do 2050. godine.

Željeznica je u Europi odgovorna za manje od 0,5 posto emisija stakleničkih plinova povezanih s prometom. To ju čini najodrživijim načinom putničkog i teretnog prijevoza. Između ostalih prednosti željeznica je izuzetno sigurna i povezuje europske ljude i gospodarstvo preko transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Bez obzira na te prednosti, samo oko 7 posto putnika i 11 posto robe prevozi se željeznicom. Europska godina željeznice omogućit će zamah prema povećanju udjela željezničkog prijevoza na prijevoznom tržištu. To će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i zagađenje koje je u europskom prijevozu značajno i tako dati golem doprinos europskim naporima za ostvarenje Europskog zelenog plana.

Kao prva godina pune implementacije 4. željezničkog paketa, 2021. godina predstavljat će također značajan skok prema jedinstvenom europskom željezničkom području: učinkovitija europska željeznička mreža s neograničenom mobilnošću preko svih granica.

Od 1. siječnja Europska komisija otvorila je mrežnu stranicu na kojoj je najavila događanja kroz godinu. Kroz različite događaje, projekte i aktivnosti diljem Europe, istaknut će se različite dimenzije željeznice, od, u svijetu vodeće, europske željezničke inovativne industrije do uloge željeznice u europskoj kulturi i baštini, važnoj ulozi u povezivanju regija, ljudi i poslovanja, ulozi u održivom turizmu, kao i njenu uključenost u odnose Europe sa susjednim zemljama.

Kako je naglašeno u upravo usvojenoj “Održivoj i pametnoj mobilnoj strategiji”, kroz prijedloge za novo industrijsko partnerstvo u željeznicama, bolje odnose sa drugim modelima prijevoza, stvarajući održiviji teretni prijevoz itd., i zakonodavna agenda Europske komisije također će imati svoju ulogu u Europskoj godini željeznice.

Inicijativu za proglašenje 2021. godine Europskom godinom željeznice podupro je Europski parlament u ožujku prošle godine, a Vijeće Europe prihvatilo ga je u prosincu 2020., kao dio europskih napora u okviru Europskog zelenog plana, plana koji je EU izradila s ciljem održivog gospodrastva i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Jedan od kjučnih elemenata Plana je pokrenuti čistije i zdravije načine prijevoza jer je prijevozni sektor trenutno odgovoran za 25 posto europske emisije stakleničkih plinova. Europski zeleni plan traži 90 posto smanjenja emisija u prijevoznom sektoru do 2050. godine.

Kako bi se suočili sa tim ciljevima i osigurali da prijevoz nastavi igrati svoju ulogu u razdoblju tranzicije prema čistom, digitaliziranom i inovativnom europskom gospodarstvu, Komisija je u prosincu 2020. usvojila svoju Održivu i pametnu mobilnu strategiju. Strategija trasira put prema održivijoj, pametnijoj i elastičnijoj mobilnosti, uključuje prekretnice, kao što su udvostručavanje teretnog prijevoza i utrostručavanje aktivnosti na prugama velikih brzina do 2050. Očekuje se da će ove godine Komisija prezentirati Akcijski plan za povećanje putničkog i teretnog prijevoza, kao i predviđene mjere za povećanje kapaciteta i pojednostavljenje kupnje karata za različite vrste prijevoza, kako bi u budućnosti povećala atraktivnost željeznice.

Prigodom inauguracije Europske godine željeznice, Adina Vălean, europska povjerenica za transport rekla je to da “…naša buduća mobilnost treba biti održiva, sigurna, udobna i povoljna. A sve to, i još mnogo više, upravo nudi željeznica. Europska godina željeznice pruža nam mogućnost da ponovno otkrijemo taj način prijevoza. Kroz razna događanja iskoristit ćemo priliku da pomognemo željeznici da realizira svoj puni potencijal.”

Tagovi: Europska godina željeznice, Europski zeleni plan, Europska komisija, željeznica, Adina Vălean
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE