GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - I dok su u posljednjem desetljeću europska tržišta dionica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Europskog fonda za oporavak od 750 milijardi eura, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživjeti ove godine, što će - s povećanjem razine procijepljenosti - naravno dovesti do visokog europskog gospodarskog rasta, nakon što je posljednje tromjesečje donijelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procjena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i europska tržišta dionica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosječni rast gospodarskog oporavka (poput automobilskog i financijskog sektora) igraju veću ulogu u Europi nego na Wall Streetu , gdje je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Većina europskih tvrtki također isplaćuje primamljive dividende. Njihove su bilance dobre, a to bi moglo dovesti do novog vala spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvijek nisku cijenu novca. Tako da Europa ponovno postaje zanimljiva. Tijekom posljednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog gospodarskog rasta, slabog eura, političke neizvjesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika mijenja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast dionica (Dow Jones je jučer pao 0,1 posto, na 34.599 bodova), paneuropski indeks dionica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u posljednja 52 tjedna, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina dionica ovisit će i o inflaciji. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvjereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), također kaže da bi bila velika pogreška podcjenjivati ove rizike.

"Posljedice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja gospodarske aktivnosti nego da je Fed reagirao pravodobno. To je moglo odvesti svijet u novu recesiju, a šokove će osjetiti uglavnom nova tržišta", pišu analitičari Deutsche Banka.

Tagovi: tržište kapitala, EU tržišta, Wall Street, JPMorgan, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE