GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - I dok su u posljednjem desetljeću europska tržišta dionica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Europskog fonda za oporavak od 750 milijardi eura, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživjeti ove godine, što će - s povećanjem razine procijepljenosti - naravno dovesti do visokog europskog gospodarskog rasta, nakon što je posljednje tromjesečje donijelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procjena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i europska tržišta dionica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosječni rast gospodarskog oporavka (poput automobilskog i financijskog sektora) igraju veću ulogu u Europi nego na Wall Streetu , gdje je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Većina europskih tvrtki također isplaćuje primamljive dividende. Njihove su bilance dobre, a to bi moglo dovesti do novog vala spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvijek nisku cijenu novca. Tako da Europa ponovno postaje zanimljiva. Tijekom posljednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog gospodarskog rasta, slabog eura, političke neizvjesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika mijenja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast dionica (Dow Jones je jučer pao 0,1 posto, na 34.599 bodova), paneuropski indeks dionica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u posljednja 52 tjedna, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina dionica ovisit će i o inflaciji. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvjereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), također kaže da bi bila velika pogreška podcjenjivati ove rizike.

"Posljedice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja gospodarske aktivnosti nego da je Fed reagirao pravodobno. To je moglo odvesti svijet u novu recesiju, a šokove će osjetiti uglavnom nova tržišta", pišu analitičari Deutsche Banka.

Tagovi: tržište kapitala, EU tržišta, Wall Street, JPMorgan, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE