GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke

Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 09:57
Autor: Seebiz/h
LONDON – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke, što se zahvaljuje oporavku rudarskog, automobilskog i naftnog sektora.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 7.133 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 15.623 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 6.535 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se oporavku cijena dionica u rudarskom, naftnom i automobilskom sektoru, koji su jučer bili pod znatnim pritiskom.

Ti su sektori jutros porasli između 1 i 1,3 posto.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1 posto, na 28.366 bodova.

Azijske ulagače pokolebao je pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je sedam dana zaredom dosezao rekordne razine, S&P 500 indeks jučer je oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.

Ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu uslužne aktivnosti u SAD-u u lipnju.

„Ulagači se možda plaše da gospodarstvo nije u tako dobroj formi kako to tržište dionica pokazuje”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Dodaje i da su ulagači možda odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon odličnog kvartala i niza rekorda burzovnih indeksa posljednjih dana.

Naime, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, te oporavku gospodarstva i zarada kompanija, sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu porasla su pet kvartala zaredom.

U fokusu ulagača su i kineski tehnološki divovi, nakon što je kineski regulator početkom tjedna pokrenuo istragu u Didi Global Holdingsu, samo nekoliko dana nakon što je dionica te kompanije uvrštena u trgovanje na burzi u New Yorku.

Cijena dionice Didi Globala potonula je jučer na Wall Streetu gotovo 20 posto, a pale su i cijene dionica drugih kineskih tehnoloških divova, kao što su Baidu i Alibaba.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što će danas biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke, koja je pokazala da mnogi od njih očekuju povećanje kamatnih stopa prije nego što se planiralo.

Ulagači se nadaju da će taj zapisnik pokazati dodatne argumente za i protiv takvog poteza.

Tagovi: STOXX 600 indeks , FTSE indeks, europska burza, dionice,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE