GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski indeksi pali, sve više zemalja u samoizolaciji

Europski indeksi pali, sve više zemalja u samoizolaciji
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica potonule na najniže razine u gotovo sedam godina jer je sve više zemalja u samoizolaciji, paralizirano zbog širenja koronavirusa, pa ulagači strahuju od duboke recesije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 4,6 posto, skliznuvši blizu najnižih razina u sedam godina.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 4,90 posto, na 4.938 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 4,50 posto, na 8.523 boda, a pariški CAC 4,40 posto, na 3.872 boda.

Koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 325 tisuća ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, izazvao je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta.

Širenje tog virusa u svijetu natjeralo je niz zemalja na samoizolaciju. Mnoge su zemlje uvele karantene kako bi spriječile širenje virusa, no zbog toga su paralizirani dijelovi gospodarstva.

Otprilike trećini Amerikanaca u nedjelju je naređeno da ne idu na posao, da ostanu kod kuće, dok je dužnosnik američke središnje banke James Bullard upozorio da bi nezsposlenost mogla dosegnuti 30 posto, ako se ne donesu dodatne fiskalne poticajne mjere.

Najveće središnje banke u svijetu smanjuju kamate i na različite načine povećavaju likvidnost na financijskim tržištima.

I vlasti mnogih zemalja - od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a - nastoje podržati gospodarstva golemim paketima pomoći.

No, pad financijskih tržišta pokazuje da ulagači nisu uvjereni da će te mjere biti dovoljne da ublaže gospodarske štete od udara koronavirusa.

„Daljnje širenje koronavirusa ozbiljno šteti globalnom gospodarstvu, pa očekujemo da će rast svjetskog gospodarstva skliznuti na razine iz doba globalne financijske krize“, upozoravaju analitičari Morgan Stanleya.

U minusu su jutros i američki terminski indeksi, pa se u ponedjeljak očekuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu, premda su već prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu oko 5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2 posto, na 16.887 bodova, što se vjerojatno zahvaljuje očekivanjima da će japanska središnja banka još agresivnije kupovati vrijednosne papire.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE