GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski ulagači oprezni na kraju tjedna

Europski ulagači oprezni na kraju tjedna
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 10:38
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija i prinosi na obveznice, koji posljednjih dana osjetno rastu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer pao 0,8 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 6.605 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,30 posto, na 13.929 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.743 boda.

Kao i prethodnih dana, ulagači najviše prate poslovna izvješća europskih kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

Nakon objave rezultata, cijena dionice modne kompanije Hermes skočila je više od 5,5 posto, dok je dionica Renaulta pojeftinila 3,5 posto, nakon što je taj francuski proizvođač automobila izvijestio o rekordnom gubitku u prošloj godini.

Posljednjih godinu dana tržišta su podržavali golemi monetarni i fiskalni poticaji.

No, sada se ulagači plaše da bi povećana državna potrošnja mogla potaknuti rast inflacije. To bi, pak, natjeralo središnje banke na zaoštravanje monetarne politike i povećanje kamata, što ne bi išlo u prilog tržištima dionica.

„Rast dugoročnih prinosa posljednjih dana pritišće tržišta dionica”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Tako su u Njemačkoj prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli najvišu razinu od lipnja. Prinosi na britanske 10-godišnje obveznice kreću se, pak, na najvišoj razini u posljednjih 10 mjeseci, a na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u godinu dana, oko 1,3 posto.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 30.017 bodova.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE