GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice

Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - “Hrvatska želi od 1. lipnja početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid “, rekla je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije državna tajnica MUP-a Terezija Gras.

Prvo je rekla kako bi taj dokument trebao biti u funkciji od 26. lipnja, Gras je istaknula kako ih Hrvatska želi primjenjivati već od 1. lipnja. Radi se o dokumentu bez kojeg se više neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije. Hrvatske vlasti žele što prije početi s primjenom tog dokumenta kako bi zbog turističke sezone omogućile što lakši dolazak stranih državljana u našu zemlju, piše N1.

“Ideja je da se iskaznice očitavaju na graničnim prijelazima. Vlada je 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je sporazum s AKD-om, tvrtkom koja radi na tehničkom rješenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt, imajući u vidu važnost predstojeće turističke sezone za naše gospodarstvo”, rekla je Gras.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, Andreje Metelko-Zgombić, tvrdi kako Hrvatska svoj dio posla oko uvođenja digitalnih zelenih iskaznica jako dobro radi i među državama je koje su najdalje stigle u pripremi.

“Uvođenjem iskaznica ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše putovati”, rekla je.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, na razini Europske Unije još se uvijek intenzivno raspravlja o tehničkim rješenjima i interoperabilnosti ovog dokumenta. U sadašnjoj radnoj verziji riječ je o dokumentu u kojem bi bili podaci o tome je li vlasnik cijepljen, ima li negativan PCR test ili je prebolio koronu. Na dokumentu bi bio QR kod kojeg bi na granici putem skenera očitao policijski službenik.

Kako je državna tajnica otkrila u srijedu, Hrvatska je nabavila već 250 skenera. Osim sa sustavima svih članica Europske unije, ovaj sustav COVID putovnice mora biti operabilan i sa sustavima drugih zemalja. Primjerice Japanom, Izraelom, S. Makedonijom, Srbijom, BiH…

Svi hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca namjeravaju putovati u druge zemlje Europske unije putem sustava e-građanin moći će si “povući” tzv. COVID putovnicu. Ona će biti u PDF formatu i moći će se spremiti u mobitel kao digitalni dokument ili se isprintati kao papirnati dokument. To znači da do sljedećeg mjeseca moraju biti sređene sve datoteke i ažurirani svi podaci o osobama koje su do tad cijepljene ili su preboljele COVID kako bi bile unijete u sustav e-građanin.

Vanjska članica Odbora Đurđica Klancir na sjednici je postavila pitanje upravo oko problema s nesređenim bazama cijepljenih, odnosno onih koji su covid preboljeli, s obzirom na to da je evidentno kako je s bazama mnogo nejasnoća.

“Datum 26. lipnja je blizu, radi li se na sređivanju evidencija u Hrvatskoj”, pitala je.

“Itekako se o tome vodi rasprava, naravno da je ključno pitanje riješiti i evidencije iz kojih će se izvlačiti setovi podataka potrebnih za izdavanje potvrda. Što se tiče detalja, u kojoj je fazi sređivanje evidencije, to je pitanje za Ministarstvo zdravstva”, rekla joj je Terezija Gras, uz napomenu kako vjeruje da će sve biti pripremljeno na vrijeme.

Kako doznaje Jutarnji, za cijepljene s dvije doze dokument bi trebao vrijediti 180 dana, a onima koji imaju samo negativan PCR test, 48 sati. Još se ne zna koliko dugo bi vrijedio dokument za one koji su preboljeli koronu.

“U slučaju gubitka potvrde, u svakom trenutku moguće je zatražiti novu – poručila je državna tajnica, uz dodatak kako se vodi računa o zaštiti podataka, zbog čega će zelena iskaznica integrirati samo najpotrebnije informacije. Potvrda nije zamjena za putovnicu ili drugi identifikacijski dokument”, rekla je Gras.

Ako strani državljanin nema digitalni zeleni certifikat za ulazak u Hrvatsku, morat će imati neki drugi, na razini Europske unije priznati dokument, koji će sadržavati lako provjerljiv podatak je li se ta osoba cijepila, ima li negativan PCR test ili je preboljela COVID.

Tagovi: Covid putovnice, Terezija Gras, Andrea Metelko-Zgombić
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE