GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice

Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 12:33
Autor: SEEbiz / SMARTER
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.

Hrvatska ove godine očekuje proizvodnju lubenica na razini prošlogodišnjeg uroda, kada je s oko 700 hektara površine proizvodnja bila oko 28.000 tona. Urod po hektaru kreće se od 25 do 40 tona, navodi se u analizi.

Uvoz je, kao i prijašnjih godina, počeo u travnju iz zemalja koje ranije počnu s berbom lubenica - Maroko, Španjolska i Grčka.

Berba domaće lubenice započela je krajem lipnja, a iz Smartera očekuju da će sezona trajati do kraja rujna te da će Hrvatska u tom pogledu u idućem razdoblju biti samodostatna.

"Svakako moramo uzeti u obzir bitno slabiju turističku sezonu, koja je bila značajan generator potrošnje, a koja će ove godine izostati većim dijelom, što se već sada reflektiralo na cijenu na tržištu, koja je niža u odnosu na prijašnje godine", istaknula je stručnjakinja Smartera Marina Kresoja.

U analizi se navodi da će zbog toga ova godina biti vrlo izazovna za proizvođače pa će biti važno da se otkupljivači i trgovina okrenu domaćim proizvođačima.

Ove godine kod plasmana jagoda trgovački lanci su pokazali solidarnost s domaćim proizvođačima, držali su ujednačenu razinu cijena i za vrijeme cijele sezone otkupljivali su jagodu iz domaće proizvodnje, ističu iz Smartera napominjući kako bi bilo važno da se to primjeni i kod proizvodnje lubenica, kako ne bi ostale neobrane.

No, i na proizvođačima je da poštuju optimalne rokove branja, suradnju s otkupljivačima i retailom, budu konkurentni i s cijenama i s kvalitetom. Tada rezultati neće izostati, ističe se u analizi.

Napominje se i kako je zbog novonastalih poremećaja na domaćem tržištu najveći domaći otkupljivač voća i povrća, tvrtka ENNA Fruit već krenula s izvozom lubenice kako bi se smanjio pritisak na domaćem tržištu te se lubenice izvoze u Sloveniju, Češku, Slovačku i Poljsku.

Proizvodnja u porastu ali ovisi o sezonalnosti

U analizi se navodi kako je proizvodnja lubenice u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina u porastu, ali ovisi o sezonalnosti, odnosno o vremenskim utjecajima tijekom sazrijevanja i berbe.

Vidljiv je također utjecaj turističke sezone na potrošnju, a samim time i na proizvodnju, što znači da proizvodnja prati kretanje broja turista u državi.

"Smjer u kojem će se morati razvijati ova proizvodnja treba biti prema produženju sezonalnosti lubenice te prema prelasku na sorte koje su manje mase", ističu iz Smartera.

Mišljenja su i kako sezona proizvodnje mora početi ranije na području Dalmacije i završiti kasnije s područja Slavonije. Rast proizvodnje pak može se ostvariti uz primjenu navodnjavanja, uvođenjem novih sorti koje omogućuju duže čuvanje i lakši transport te korištenjem zaštićenih, a ne preskupih niskih tunela.

Lani je izvezeno 3.432 tona lubenica u vrijednosti od 1,3 milijuna eura, najviše u Njemačku, Sloveniju i Češku, a uvezeno je čak 15.300 tona vrijednih 5,8 milijuna eura. Najviše se uvozi iz Grčke, Italije i Španjolske. Potrošnja lubenica uglavnom je stabilna i kreće se između 8 i 9 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Tagovi: lubenice, hrvatski turizam, viškovi lubenice, bacanje lubenica
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas ostvaren visok ukupan promet, za šta je zaslužno trgovanje državnim dugom, promet akcija je bio mali a oba indeksa su zabeležila dobitke.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi ojačali, uz nešto veći promet nego dan ranije, pri čemu je najveći promet ostvaren dionicama HT-a i Atlantic grupe.
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
PRODULJENJE MJERA
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
ZAGREB - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada.
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
LONDON - Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema košarici valuta u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima jer su investitori zazirali od rizika zbog zabrinutosti u vezi porasta broja novozaraženih i novih mjera zatvaranja u Europi.
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
PULA - Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE