GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAO: Cijene hrane u lipnju porasle prvi put u ovoj godini

FAO: Cijene hrane u lipnju porasle prvi put u ovoj godini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 14:21
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane u svijetu porasle su u lipnju prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon oštrog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u lipnju za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 93,2 boda.

U uvjetima nastavljene neizvjesnosti na tržištu, cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizirale su se nakon oštrog pada u svibnju, dosegnuvši najviše razine u više mjeseci, dok su cijene žitarica i mesa i dalje od pritiskom, pokazuje izvješće.

Najviše su u lipnju porasle cijene biljnih ulja, za 11,3 posto, odražavajući ponajprije poskupljenje palmina ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i bojazni od mogućih problema u proizvodnji uslijed manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Cijene šećera porasle su 10,6 posto u odnosu na svibanj, zahvaljujući dijelom izvješćima o uskim grlima u brazilskim lukama, povezanim s mjerama za suzbijanje širenja virusa, navodi FAO.

Indeks koji pokazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda porastao je četiri posto, ali su se cijene svih njegovih sastavnica zadržale ispod razina zabilježenih prije širenja pandemije, kaže se u izvješću.

Žitarice su pak pojeftinile 0,6 posto u odnosu na svibanj, uz jačanje pritisaka na slabljenje cijena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u nizu zemalja izvoznica, ponajprije u crnomorskoj regiji. Pad cijena donekle je ublažen rastom cijena kukuruza, pokazuje izvješće.

U sličnom je postotku pojeftinilo i meso, uz niže cijene mesa peradi i govedine uslijed povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.

Novi rekord u proizvodnji žitarica

U odvojenom izvješću o stanju na tržištu žitarica FAO je podigao procjenu globalne proizvodnje žitarica u ovogodišnjoj sezoni za oko 9,3 milijuna tona, na gotovo 2,79 milijardi tona, što bi bilo tri posto više u odnosu na rekordnu 2019.

Svjetska potrošnja u sezoni 2020/21. procijenjena je na 2,735 milijardi tona, što predstavlja povećanje od 1,6 posto u odnosu na prošlu sezonu.

Zalihe bi na kraju sezone u 2021. trebale iznositi 929 milijuna tona, što bi predstavljalo 6-postotno povećanje na godišnjoj razini.

WTO također procjenjuje da će svjetska trgovina žitaricama u 2020/21. dosegnuti rekordnih 435 milijuna tona, što bi značilo da će porasti 2,1 posto u odnosu na razine iz 2019/20.

U UN-ovoj agenciji napominju da su ažurirali bazni period za sve indekse, promijenivši ga na razdoblje od 2014. do 2016., s prijašnjeg koje je obuhvaćalo godine od 2002. do 2004.

Tagovi: cijene hrane, hrana, meso, mlijeko, žitarice, pšenica, kukuruz, riža
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE