GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAO očekuje rekordne troškove uvoza hrane u ovoj godini

FAO očekuje rekordne troškove uvoza hrane u ovoj godini
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 13:51
Autor: SEEbiz / H
RIM - Troškovi uvoza hrane dosegnut će ove godine rekordnu razinu, potaknuti poskupljenjem poljoprivrednih proizvoda i snažnom potražnjom u koronakrizi, priopćila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Globalni troškovi uvoza hrane, uključujući troškove transporta, porast će u 2021. godini 12 posto, na 1.715 milijardi dolara, procjenjuje FAO.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima porasla je u pandemiji koronavirusa, ali rast cijena od kraja 2020. godine znači veće rizike za siromašnije zemlje ovisne o uvozu, upozorio je FAO.

FAO-v indeks cijena hrane dosegnuo je u svibnju najvišu razinu u deset godina, odražavajući snažno poskupljenje žitarica, biljnih ulja i šećera.

Odvojeni indeks vrijednosti uvoza hrane, uključujući troškove prijevoza koji su također snažno porasli, dosegnuo je u ožujku najvišu vrijednost otkada je FAO počeo pratiti podatke, nadmašivši razine iz razdoblja velikih poskupljenja od 2006. do 2008. i od 2010. do 2012. godine.

Već u 2020. godini snažno povećanje obujma uvoza osnovnih namirnica povećalo je globalne troškove uvoza tri posto, na rekordnu razinu, ističe agencija UN-a.

Iznimka su pića i riblji proizvodi, osjetljiviji na prilike u gospodarstvu, navodi FAO, objašnjavajući da su potražnju za tim proizvodima ograničile teškoće u lancu opskrbe.

Glavni je pokretač rasta potražnje i cijena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini bio kineski uvoz, koji je, između ostalog odražavao nastojanja azijskog diva da obnovi svinjogojski sektor nakon epidemije afričke svinjske kuge.

Kineski uvoz kukuruza trebao bi u novoj sezoni 2021/2022. porasti na 24 milijuna tona, čime će ta zemlja zadržati poziciju najvećeg svjetskog uvoznika. U sezoni na izmaku trebao bi se učetverostručiti, na 22 milijuna tona, prognozira FAO.

Oporavak kineske proizvodnje svinjetine trebao bi rezultirati padom obujma globalne trgovine tim proizvodom i neutralizirati rast trgovine govedinom i mesom peradi pa će ukupna trgovina mesom ove godine stagnirati, procjenjuje FAO.

Tagovi: agencija Ujedinjenih naroda za hranu, hrana, meso, žitarice, biljna ulja, šećer
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE