GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed niti u lipnju neće smanjiti kamatne stope

Fed niti u lipnju neće smanjiti kamatne stope
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 07:30
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) neće mijenjati ključnu kamatnu stopu ni nakon lipanjskog dvodnevnog sastanka koji počinje danas. To je mišljenje velike većine američkih financijskih analitičara, s obzirom na trenutna kretanja inflacije i uvjete na tržištu rada.

Sudeći prema svim izjavama predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella i ostalih članova FOMC-a, središnja banka prvo želi dobiti čvrsta jamstva da se godišnja stopa inflacije kreće prema ciljanoj vrijednosti od dva posto, što se još nije dogodilo.

Prema posljednjim dostupnim podacima Ministarstva trgovine, temeljna inflacija vezana uz privatnu potrošnju u travnju je iznosila 2,8% na godišnjoj razini, što je jednako kao i u ožujku.

Powell i njegovi kolege iz FOMC-a žele vidjeti daljnje znakove da se inflacija kreće u pravom smjeru, ali ih od smanjenja kamatnih stopa za sada također odvraćaju povoljni uvjeti na tržištu rada s niskom stopom nezaposlenosti i aktivnim zapošljavanjem.

Unatoč usporavanju u prvom kvartalu, gospodarski rast SAD-a također ostaje stabilan. U prvom tromjesečju iznosila je 1,3 posto na godišnjoj prilagođenoj razini, no analitičari za drugo tromjesečje predviđaju osjetno ubrzanje na oko tri posto.

Trenutna središnja kamatna stopa Federalnih rezervi je od srpnja prošle godine na omjeru između 5,25 i 5,50 posto, na što je pristala nakon niza prethodnih povećanja u sklopu nastojanja središnje banke da smanji visoku inflaciju. I nakon ovog sastanka FOMC-a, koji će završiti u srijedu Powellovom tiskovnom konferencijom, očekuje se da će tako ostati.

Ako su još neko vrijeme ove godine ulagači i analitičari očekivali nekoliko sniženja kamatnih stopa, trenutno se čini da će ih biti najviše dva. To znači da će cijena novca ostati visoka, što, između ostalog, dodatno otežava ljudima pristup nekretninama i jedan je od razloga zašto Amerikanci osjećaju da gospodarstvo loše stoji, iako velika većina empirijski podaci govore suprotno.

FOMC održava osam sastanaka o monetarnoj politici godišnje na kojima se donose odluke o kamatnim stopama i drugim aspektima monetarne politike. U iznimnim slučajevima može biti više sesija. Četvrti ovogodišnji sastanak završit će u srijedu, a zatim će FOMC održati sastanke u srpnju, rujnu, studenom i prosincu do kraja godine.

Tagovi: FED, MONETARNA POLITIKA, KAMATE, FOMC
PROČITAJ I OVO
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla je jer američki Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je euro pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
RESTORANI
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
LJUBLJANA - Sljedeći tjedan u Ljubljani će se po peti put slaviti izbor restorana koji su ušli u poznati Michelinov kulinarski vodič za Sloveniju.
Otkriven budući izgled Kupara
LUKSUZ
Otkriven budući izgled Kupara
DUBROVNIK - Budući turistički kompleks Kupari smješten je šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada. Projekt planira rekonstrukciju pet povijesnih hotela u jedinstven turistički kompleks s otprilike 400 kreveta.
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
LITIJ
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
BEOGRAD - Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih prosvjeda poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litija, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE