GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed podigao kamatne stope, ali i naznačio promjenu pristupa

Fed podigao kamatne stope, ali i naznačio promjenu pristupa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 19:53
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su odobrile četvrto uzastopno povećanje kamatne stope za tri četvrtine boda i signalizirale potencijalnu promjenu u načinu na koji će pristupiti monetarnoj politici za smanjenje inflacije.

U dobro objavljenom potezu koji su tržišta očekivala tjednima, središnja banka podigla je svoju kratkoročnu stopu zaduživanja za 0,75 postotnih bodova na ciljni raspon od 3,75%-4%, najvišu razinu od siječnja 2008.

Tim potezom nastavljen je najagresivniji tempo stezanja monetarne politike od ranih 1980-ih, kada je inflacija posljednji put bila ovako visoka.

Uz iščekivanje povećanja stope, tržišta su također tražila jezik koji bi ukazivao da bi ovo mogao biti posljednji pomak od 0,75 bodova ili 75 baznih bodova.

Nova izjava nagovijestila je tu promjenu politike, rekavši da će pri određivanju budućih povećanja Fed "uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, kašnjenja s kojima monetarna politika utječe na gospodarsku aktivnost i inflaciju, te gospodarska i financijska kretanja."

Ekonomisti se nadaju da je ovo "smanjenje" politike o kojem se toliko govorilo da bi moglo doći do povećanja stope od pola boda na sastanku u prosincu, a zatim nekoliko manjih povećanja 2023. godine.

Ovotjedna izjava u nekoj je mjeri modificiranog izričaja uz jednostavnu poruku da će "tekuća povećanja ciljnog raspona biti prikladna."

Novi tekst glasi: "Odbor predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti prikladna kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na 2 posto tijekom vremena."

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE