GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Očekuje se da će Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) ponovno podići ključnu kamatnu stopu nakon prvog ovogodišnjeg sastanka koji će započeti danas i završiti u srijedu tiskovnom konferencijom predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella.
Ovoga puta, međutim, rast je nešto umjereniji i iznosio je 0,25 postotnih bodova.

Prošle je godine Fed u borbi proti visoke inflacije sedam puta podigao kamatnu stopu po kojoj banke preko noći međusobno posuđuju novac, četiri puta za 0,75 postotnih bodova. Na prošlom prosinačkom sastanku čelnici središnje banke povisili su ga za 0,50 postotnih bodova, no ovaj put analitičari su istog mišljenja da se očekuje povećanje od 0,25 postotnih bodova na razinu između 4,25 i 4,50 posto.

Inflacija pokazuje znakove usporavanja, a neki analitičari sada čak nagađaju da bi američka središnja banka krajem ove godine mogla ponovno početi snižavati kamatne stope. Inflacija je, prema statistici koju Fed najviše vodi računa, u prosincu pala na 5,0 posto sa studenih 5,5 posto, što je još uvijek daleko od Fedovog cilja od 2 posto. Inflacija je usporila u prosincu šesti mjesec zaredom.

Jednako je važna činjenica da su inflacijska očekivanja potrošača pala, što Fed uzima u obzir u svojim odlukama. Očekivanja sama po sebi mogu povećati stvarnu inflaciju. Očekivanja inflacije za ovu godinu smanjila su se na 4,0 posto, navodi se u izvješću Sveučilišta Michigan.

No, čini se da su prognoze o početku snižavanja ključne kamatne stope već ove godine preuranjene. S druge strane, činjenica da je gospodarski rast već znatno usporen, također zbog viših kamata na kredite, te da većina analitičara predviđa kratku i blagu recesiju, među analitičarima jača uvjerenje da Fed neće pretjerati u zaoštravanju monetarne politike. politika.

Prema prvoj procjeni, gospodarski rast SAD-a u zadnjem kvartalu prošle godine iznosio je 2,9 posto, au cijeloj 2022. godini 2,1 posto. Potrošnja kućanstava također usporava, iako je tržište rada za sada u dobrom stanju.

Budući smjer monetarne politike javnosti će nakon sastanka FOMC-a pobliže objasniti prvi čovjek Feda Powell. Njegovu pojavu, kao i obično, tržišta željno iščekuju.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE