GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed signalizirao na više povećanja kamata nego što je tržište predviđalo

Fed signalizirao na više povećanja kamata nego što je tržište predviđalo
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Zapisnici Fed-a objavljeni u srijedu pokazuju da su dužnosnici spremni mastaviti s višestrukim povećanjem kamatnih stopa od 50 baznih bodova.

Osim toga, Federalni odbor za otvoreno tržište rekao je da će politika možda morati prijeći preko "neutralnog" na "restriktivni" teritorij.

Zapisnici pokazuju da se članovi nadaju da će moći smanjiti inflaciju, ali i zabrinuti zbog rizika financijske stabilnosti.

Dužnosnici Federalnih rezervi ranije ovog mjeseca naglasili su potrebu za brzim podizanjem kamatnih stopa i vjerojatno više nego što tržišta očekuju kako bi se uhvatili u koštac s rastućim problemom inflacije, pokazao je zapisnik s njihova sastanka objavljenog u srijedu.

Ne samo da su kreatori politike vidjeli potrebu za povećanjem referentnih stopa zaduživanja za 50 bodova, već su također rekli da će slična povećanja vjerojatno biti potrebna na sljedećih nekoliko sastanaka

Nadalje su napomenuli da će politika možda morati prijeći preko “neutralnog” stava u kojem ne podržava niti ograničava rast, što je važno razmatranje za središnje bankare koje bi moglo odjeknuti kroz gospodarstvo.

“Većina sudionika ocijenila je da bi povećanje od 50 baznih bodova u ciljnom rasponu vjerojatno bilo prikladno na sljedećih nekoliko sastanaka”, stoji u zapisniku.

Osim toga, članovi Federalnog odbora za otvoreno tržište naznačili su da bi “restriktivni stav politike mogao postati prikladan ovisno o ekonomskim izgledima koji se razvijaju i rizicima za izglede”.

Na sjednici od 3. do 4. svibnja FOMC je odobrio povećanje stope za pola postotnog boda i iznio plan, počevši od lipnja, za smanjenje bilance središnje banke od 9 bilijuna dolara koja se uglavnom sastoji od državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira.

To je bilo najveće povećanje stope u 22 godine i došlo je dok Fed pokušava smanjiti inflaciju koja je na vrhuncu u 40 godina.

Tržišne cijene trenutno predviđaju da se Fed do kraja godine kreće na referentnu stopu od oko 2,5%-2,75%, što bi bilo u skladu s onim što mnogi središnji bankari smatraju neutralnom stopom. Izjave u zapisniku, međutim, pokazuju da je povjerenstvo spremno ići dalje od toga.

"Svi su sudionici ponovno potvrdili svoju snažnu predanost i odlučnost da poduzmu mjere potrebne za vraćanje stabilnosti cijena", navodi se u sažetku sastanka.

"U tu svrhu, sudionici su se složili da bi Odbor trebao ekspeditivno pomaknuti stav monetarne politike prema neutralnom držanju, kroz povećanje ciljanog raspona stope federalnih sredstava i smanjenje veličine bilance Federalnih rezervi", nastavlja se. .

Što se tiče bilance, plan će biti dopustiti da se ograničena razina prihoda smanji svakog mjeseca, broj koji će do kolovoza dosegnuti 95 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara za trezore i 35 milijardi dolara za hipoteke. Zapisnik nadalje pokazuje da je moguća izravna prodaja hipotekarnih vrijednosnih papira, uz najavu da će se to dogoditi dosta unaprijed.

Zapisnici su 60 puta spomenuli inflaciju, a članovi su izrazili zabrinutost zbog rasta cijena čak i usred uvjerenja da bi politika Fed-a i ublažavanje nekoliko faktora koji pridonose, kao što su problemi u lancu opskrbe, u kombinaciji s strožom monetarnom politikom pomogli toj situaciji. S druge strane, dužnosnici su primijetili da bi rat u Ukrajini i blokade u Kini povezane s Covidom pogoršale inflaciju.

Na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka, predsjednik Fed-a Jerome Powell poduzeo je neobičan korak obraćajući se izravno američkoj javnosti kako bi naglasio predanost središnje banke ukroćivanju inflacije. Prošli tjedan, Powell je u intervjuu za Wall Street Journal rekao da će biti potrebni "jasni i uvjerljivi dokazi" da se inflacija spušta na Fed-ov cilj od 2% prije nego što se povećanje stope zaustavi.

Uz njihovu odlučnost da smanje inflaciju došla je i zabrinutost za financijsku stabilnost.

Dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi stroža politika mogla uzrokovati nestabilnost i na tržištu riznice i na tržištu roba. Konkretno, u zapisniku se upozorava na "prakse trgovanja i upravljanja rizicima nekih ključnih sudionika na tržištima roba [koje] nisu bile u potpunosti vidljive regulatornim tijelima."

Problemi upravljanja rizicima "mogli bi dovesti do značajnih zahtjeva za likvidnošću za velike banke, brokersko-dilerske poslove i njihove klijente."

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
SANKCIJE
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
LONDON - Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
SIGNALI
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
NEW YORK - Kripto tržište prolazi kroz povijesni nalet volatilnosti, ali trgovci opcijama vide pozitivne znakove nakon gužve i kontroverzi koje su zahvatile zajmodavce digitalne imovine i druge igrače u sektoru.
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
NEISPLATIVO
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
ZAGREB - Rudarenje kriptovaluta posljednjih mjeseci postaje sve manje isplativo.
Cipar: Afroditina stijena zavodi turiste
ATRAKCIJE
Cipar: Afroditina stijena zavodi turiste
PAFOS - Dok prve jutarnje zrake sunca griju more pored Pafosa, grada na zapadu otoka Cipra, skupina turista dolazi na pustu plažu udaljenu 16 kilometara. Svlače se, ulaze u kristalno bistru vodu, pa plivaju prema visokoj stijeni.
Dolar oslabio prema košarici valuta zbog usporavanja američke ekonomije
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta zbog usporavanja američke ekonomije
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon tri tjedna rasta, jer se rast američkog gospodarstva usporava, pa bi Fed mogao biti manje agresivan u povećanju kamatnih stopa nego što se još nedavno očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE