GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ferrariji u Calaisu najbolja slika kaotičnog Brexita

Ferrariji u Calaisu najbolja slika kaotičnog Brexita
KAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 22:26
Autor: SEEbiz / Bloomberg
CALAIS - Sve je izvjesnije kako ćemo svjedočiti izlasku Velike Britanije iz Europske unije bez trgovinskog dogovora.

Mjesecima, pa i godinama brojne kompanije i analitilčari u Velikoj Britaniji upozoravaju na nesagledive posljedice koje će se dogoditi budemo li svjedočili tom scenariju. Slikovito, u luci Calais, taj se kaos može dočarati brojnim Ferrarijima i Maseratijima parkiranima u luci.

Calais je inače ključno polazište za robu koja u kamionima prelazi preko Kanala. Jean-Marc Puissesseau, predsjednik luke, rekao je da su nedavna robe koja je pošla za Britaniju uključivala vrhunske sportske automobile Ferrarija i Maseratija do prizemnijih vozila poput traktora.

"Događa se gomilanje zaliha zbog straha od izostanka dogovora", rekao je u intervjuu za Bloomberg.

"Vidimo da se ljudi pojačano opskrbljuju zbog straha od carina."

Britanski uvoznici već dugo upozoravaju na ozbiljne poremećaje u opskrbnim lancima u velikom broju industrija zbog Brexita. S prijelaznim razdobljem za britanski odlazak iz bloka koji se trebao završiti 31. prosinca, država će se morati prilagoditi novim uvjetima za rad sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, zajedno s izbijanjem koronavirusa i blagdanskom žurbom u maloprodaji.

A ti uvjeti još nisu odlučeni. Premijer Boris Johnson danas je posjetio Bruxelles i susreo se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u pokušaju da spriječi odlazak bez trgovinskog sporazuma, nešto što je niz sektora reklo da bi bilo katastrofalno za njihovo poslovanje zbog novih nametiai kvota koje će uslijediti. Šanse za dogovor sve su manje, rekli su i Johnson i Von der Leyen.

U tom kontekstu rastu znakovi stresa za uvoz u Veliku Britaniju. Francuske su vlasti u srijedu izvukle oko 800 kamiona s autoceste A16 u dvije posebno otvorene usputne stanice u pokušaju da spriječe veće zastoje oko Calaisa, izjavila je glasnogovornica prefekture Nord.

Luka doživljava najvišu razinu kamionskog prometa ove godine u trenutku kada je broj dnevnih rotacija plovila smanjen zbog pandemije, a građevinski radovi ograničili parking, rekao je Puissesseau.

Potražnja za robom potaknuta brexitom u Velikoj Britaniji dovela je do gušćeg prometa i duljih vremena čekanja za vozače, a protok tereta u Dover neprestano raste od početka mjeseca nakon skoka od gotovo 20% u studenom.

Predsjednik Tesca John Allan rekao je za televiziju Bloomberg da je potencijal kašnjenja u luci istočno od Londona ponukao diva supermarketa da skladišti hranu i preusmjerava pošiljke na druge terminale.

Felixstowe, glavna britanska luka za brodske kontejnere, zapošljava dodatno osoblje kako bi se suočilo sa skokom u količinama i nedostatkom skladišnog prostora nakon pandemije koja bi trebala potrajati do 2021. godine, objavilo je na svojoj web stranici.

Porast uvoza u Veliku Britaniju također je povećao cijene najma kontejnera na oko 6.000 funti (8.079 američkih dolara) s oko 2.500 funti prije nekoliko tjedana, prema Jennie Potts, suosnivačici Mame Bamboo, koja prodaje jednokratne ekološke pelene i maramice. Brod s jednim od njezinih kontejnera bio je na pola puta istovara kad je morao isploviti, a zatim se vratiti kasnije, rekla je.

Glasnogovornik DP Worlda, operatora luka Southampton i London Gateway, rekao je da su pandemija, Brexit i praznici pritisnuli mrežu opskrbnog lanca. Glasnogovornik kontejnerskih luka Hull i Immingham na istočnoj obali Engleske rekao je da pošiljke rastu dok logističke tvrtke preusmjeravaju isporuke dalje s juga.

Honda je zaustavila proizvodnju u tvornici u kojoj proizvode Civic, dok se ulazne morske luke pokušavaju nositi s velikim prometom povezanim sa skorašnjim Brexitom, a što izravno utječe na isporuku komponenata. Britanska vlada odbacuje odgovornost za ovaj potez Honde, ali sasvim je jasno tko će iz britanske perspektive biti odgovoran ne bude li sporazum oko Brexita na kraju ipak postignut.

Tagovi: Calais, Ferrari, Maserati, Brexit, Boris Johnson, Tesco, Honda
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE