GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Pojeftinjenja će biti i više od prvotnih najava

Filipović: Pojeftinjenja će biti i više od prvotnih najava
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:03
Autor: SEEbiz / HER
ZAGREB - Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, za HTV Dnevnik komentirao je novo snižavanje cijena koje na snagu stupa od ponedjeljka. Istaknuo je kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima.

- Vi ste vi jučer mogli ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanaca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima, rekao je ministar.

Filipović je rekao da će ti trgovački lanci ići u dodatno snižavanje pojedinih artikala te da će ih Konzum sniziti tisuću do kraja godine.

- U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300, kazao je.

Ministar je istaknuo da je Vlada odlučila inicirati razgovor s trgovačkim lancima nakon skoka inflacije u kolovozu, a nakon višemjesečnog razdoblja snižavanja inflacije.

- Postignut je dogovor, a mi smo dodatno ograničili cijene 30 proizvoda, proširili smo osnovnu košaricu i ti proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka, rekao je Filipović.

Filipović je rekao da kao što nije došlo do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena prošle godine tako se to neće dogoditi ni sada.

- Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje, objasnio je.

Ministar je rekao da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će neko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala.

- I oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana, kazao je.

- Država uvijek ima mehanizme da zaštititi svoje građane, dodao je.

Filipović je komentirao prognoze HNB-a koje najavljuju tehničku recesiju i rekao da je HNB i prošle godine imao pogrešnu prognozu te da se dogodio rast gospodarstva.

- Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo našem gospodarstvu dodatni rast, rekao je ministar.

Tagovi: Davor Filipović, trgovina, trgovci
PROČITAJ I OVO
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
NOVAC
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
FRANKFURT - Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
KATASTROFA
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
OSIJEK - Rastu tenzije na istoku Slavonije zbog afričke svinjske kuge. Prazne se svinjci, a uzgajivači su na rubu živaca. Opaka bolest istjerala je na čistac i bolnu istinu.
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
CIJENE
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE