GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Pojeftinjenja će biti i više od prvotnih najava

Filipović: Pojeftinjenja će biti i više od prvotnih najava
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:03
Autor: SEEbiz / HER
ZAGREB - Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, za HTV Dnevnik komentirao je novo snižavanje cijena koje na snagu stupa od ponedjeljka. Istaknuo je kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima.

- Vi ste vi jučer mogli ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanaca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima, rekao je ministar.

Filipović je rekao da će ti trgovački lanci ići u dodatno snižavanje pojedinih artikala te da će ih Konzum sniziti tisuću do kraja godine.

- U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300, kazao je.

Ministar je istaknuo da je Vlada odlučila inicirati razgovor s trgovačkim lancima nakon skoka inflacije u kolovozu, a nakon višemjesečnog razdoblja snižavanja inflacije.

- Postignut je dogovor, a mi smo dodatno ograničili cijene 30 proizvoda, proširili smo osnovnu košaricu i ti proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka, rekao je Filipović.

Filipović je rekao da kao što nije došlo do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena prošle godine tako se to neće dogoditi ni sada.

- Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje, objasnio je.

Ministar je rekao da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će neko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala.

- I oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana, kazao je.

- Država uvijek ima mehanizme da zaštititi svoje građane, dodao je.

Filipović je komentirao prognoze HNB-a koje najavljuju tehničku recesiju i rekao da je HNB i prošle godine imao pogrešnu prognozu te da se dogodio rast gospodarstva.

- Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo našem gospodarstvu dodatni rast, rekao je ministar.

Tagovi: Davor Filipović, trgovina, trgovci
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE