GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Ulaganja poduzetnika u devet mjeseci 2011. smanjena 9,3%

Fina: Ulaganja poduzetnika u devet mjeseci 2011. smanjena 9,3%
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2012 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u dugotrajnu imovinu tijekom prvih devet mjeseci prošle godine uložili 27,3 milijarde kuna, što je za 9,3 posto manje nego u istom razdoblju 2010. godine, objavila je Financijska agencija.
U Fini napominju kako su takvi podaci očekivani jer je smanjena ukupna gospodarska aktivnost.

Pritom veći broj poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine nije ništa ulagao u svoju dugotrajnu imovinu. Od 91.607 poduzetnika, njih 23.271 ili 25,4 posto u svojim je devetomjesečnim statističkim izvještajima iskazalo ulaganja u dugotrajnu imovinu, dok 68.336 poduzetnika ili 74,6 posto nije iskazalo nikakva ulaganja.

Podaci Fine o tehničkoj strukturi ulaganja pokazuju da poduzetnici najviše ulažu u opremu na što se odnosi 43,5 posto ukupnih ulaganja u devet mjeseci prošle godine, potom građevine koje imaju udio o 41 posto, dok se 15,4 posto ukupnih ulaganja odnosi na ostalu dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu.

U devet mjeseci prošle godine poduzetnici su u domaću i stranu opremu investirali 11,9 milijardi kuna, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju 2010.

Pritom su ulaganja u domaću opremu iznosila 4,99 milijardi kuna, što je smanjenje za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, dok su ulaganja u stranu opremu povećana za 4 posto, na 6,9 milijardi kuna.

U razdoblju siječanj-rujan prošle godine poduzetnici su smanjili ulaganje u građevine, ulaganja u ostale građevine smanjena su za 20 posto, na 10,5 milijardi kuna, a u stambene zgrade za 15 posto, na 685 milijuna kuna.

Po sektorima vlasništva, udjelom i dinamikom prednjače ulaganja kod poduzetnika u privatnom sektoru koja s iznosom od 19,6 milijardi kuna u devet mjeseci prošle godine imaju udio od 72 posto u ukupnim ulaganjima. Privatnici su svoja ulaganja povećali za 2,9 posto u odnosu na devet mjeseci 2010.

Istodobno su pak ulaganja poduzetnika u državnom vlasništvu smanjena za 20,3 posto, na 4,1 milijardu kuna. Tako je i udio poduzetnika u državnom vlasništvu u ukupnim ulaganjima smanjen sa 17,3 posto u devet mjeseci 2010. godine na 15,2 posto u prošloj godini.

Ulaganja poduzetnika iz mješovitog i zadružnog sektora imaju u ukupnim ulaganjima udio od 12,8 posto i u devet mjeseci prošle godine ukupno iznose 3,4 milijarde kuna.

Prema kriteriju veličine uobičajeno prednjače veliki poduzetnici na koje se odnosi gotovo polovica ukupnih ulaganja, odnosno iznos od 13,1 milijardu kuna, što je 17,9 posto manje nego u devet mjeseci 2010.

Mali i srednji poduzetnici pak nešto su povećali svoja ulaganja u odnosu na devet mjeseci godine prije, mali za 0,5, a srednji za 0,4 posto. Ulaganja malih poduzetnika iznosila su 10,6 milijardi kuna, što je udio od 39 posto u ukupnim ulaganjima, a srednje veliki poduzetnici sa 3,5 milijardi kuna ulaganja u dugotrajnu imovinu imaju udio od 12,9 posto.

Tagovi: ulaganja, investicije, dugotrajna imovina, imovina
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE