GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financial Times: Uštede bi trebale biti radikalnije, Hrvatskoj je vrijeme da stegne remen

Financial Times: Uštede bi trebale biti radikalnije, Hrvatskoj je vrijeme da stegne remen
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2012 / 15:32
Autor: SEEbiz / Financial Times
LONDON - Financial Times se osvrnuo na jučer objavljene ekonomske smjernice Vlade Zorana Milanovića za proračun 2012. godine.
Iznoseći plan i reakcije domaćih ekonomista na njega, FT napominje kako Hrvatska nosi težak dužnički teret, koji je pridonio udarcu koji joj je zadala globalna ekonomska kriza.

FT hrvatske ekonomske probleme uspoređuje s mađarskima. No, ističu kako je povijest pokazala da ulazak neke zemlje u EU ubrzava pritok stranih investicija.

"I dok mnogi ljudi dvoje o beneficijama koje će im članstvo u EU donijeti, većina ih priključenje tom bloku zemalja i dalje vidi kao najbolji put održivom ekonomskom rastu na duge staze", piše Financial Times.

No, uštede bi trebale biti radikalnije, a državna poduzeća s više od 25 zisuća zaspolenih trebala biti biti prodana umjesto da i dalje prave probleme u proračunu, smatrtaju analitičari.

Analitičar Željko Lovrinčević za Bloomberg je rekao kako je Vlada umjesto povećanja poreza koji će s,manjiti potrošnju trebala srestati troškove i ubrzati privatizaciju.

FT napominje kako Fitch, Moody's i S&P dolaze u Hrvatsku u veljači i kako se Vlada nada da se neće dogoditi daljnje rezanje rejtinga.

Proačunski deficit lani je bio iznad 5 posto BDP-a, najviši u posljednjih osam godina. Ove će godine biti na razini od oko 3,5 posto BDP-a što bi moglo biti pokriveno zaduživanjem i prodajom dijela imovine u bankarskom dektoru i sektoru osiguranja.

FT piše i kako je vlada Jadranke Kosor postigla da Hrvatska bude primljena u EU, "da bi na kraju bila izgurana zbog korupcijskih skandala i stagnirajuće ekonomije". Milanoviću se, zaključuje se, smiješi jak mandat u kojem može nametnuti fiskalnu disciplinu "ako može podnijeti da izgubi dio novostečene popularnosti".
Tagovi: Financial Times, Vlada, proračun, proračunske smjernice, Željko Lovrinčević, Jadranka Kosor, Moody\'s, Fitch, Standard&Poor\'s, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, a najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija iz tog sektora.

Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE