GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiskalizacija: Inspektori Porezne uprave kreću u nadzor, zatvarat će lokale

Fiskalizacija: Inspektori Porezne uprave kreću u nadzor, zatvarat će lokale
NADZOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2013 / 20:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Inspektori Porezne uprave od 8. siječnja kreću u nadzor obveznika fiskalizacije, objavljeno je danas na web stranicama Porezne uprave Ministarstva financija.
"S obzirom da je prošlo sedam dana od stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Ministarstvo financija, Porezna uprava, 8. siječnja 2013. godine kreće u nadzor obveznika fiskalizacije, koji su prema kriterijima obveznici od 1. siječnja 2013. godine", navode iz Porezne uprava.

Kako se navodi, "obveznicima fiskalizacije za koje nadzor Porezne uprave utvrdi da posluju s gotovinom, a ne izdaju fiskalne račune, Porezna uprava će temeljem zakonskih odredbi zabraniti daljnji rad, odnosno zapečatiti poslovni prostor do otklanjanja nepravilnosti".

U slučaju da se tijekom nadzora otklone nepravilnosti, obveznik fiskalizacije može nastaviti s poslovanjem, napominju iz Porezne uprave.

Navode da je u razdoblju od 27. prosinca 2012. od 10,00 sati, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do 6. siječnja u 7,00 sati sustav zaprimio 20.300.660 računa od 11.508 različitih OIB-a te 53.141 zapisa za poslovne prostore obveznika fiskalizacije od 11.233 različitih OIB-a.

Naglašavaju da od samog početka produkcijskog rada pa do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije niti je sustav radio otežano na bilo koji način. Porezna uprava na dnevnoj bazi ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

S prvim danom 2013. ugostitelji i srednje veliki poduzetnici prvi su obveznici fiskalizacije, sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omogućiti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

Zakon će se provoditi u tri faze. Nakon ugostitelja i srednje velikih poduzetnika, u drugoj će fazi, od 1. travnja fiskalizacijom biti obuhvaćeni trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj fazi, od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije.

Od 1. siječnja ugostiteljski objekti i srednje veliki poduzetnici trebaju imaju elektronički naplatni uređaj softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom.

Fiskalizacija predviđa da se svaki račun za bilo koju ugostiteljsku uslugu prije izdavanja pošalje Poreznoj upravi na ovjeru, a Porezna će mu dodijeliti jedinstveni identifikator računa - JIR, koji se u roku par sekundi treba vratiti te tek nakon toga ugostitelj može račun i ispisati.

Tagovi: fiskalni računi, fiskalizacija, fiskalna blagajna, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE