GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth prikupio 51 milijun eura i krenuo s radom

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth prikupio 51 milijun eura i krenuo s radom
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 13:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Društvo za upravljanje fondovima PROSPERUS-INVEST objavilo je početak rada fonda Prosperus Growth, u kojem je od ulagača prikupljeno 51 milijun eura.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom jedan je od tri takva fonda koje su, kao novost na hrvatskom financijskom tržištu, kroz program CROGIP, podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Tijekom sljedećih mjesec dana planira se povećati veličina fonda na maksimalno predviđenih 70 milijuna eura.
Sjedište fonda i društva koje njime upravlja je u Republici Hrvatskoj, a polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi.

Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda Prosperus Growth bit će ulaganje u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura. Neće biti ulaganja u startup kompanije, već u društva u srednjem stadiju razvoja.

Fond će se usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela. Kao dodatna prednost pri ulaganju smatrat će se potencijal tvrtke za otvaranje novih radnih mjesta. Fond se neće ograničiti na pojedine industrije, ali u Prosperusu najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

„Bez EIF-a i HBOR-a ne bi bilo moguće u Hrvatskoj pokrenuti ovakav fond, koji će postati novi zamašnjak domaćeg gospodarstva i potaknuti razvoj perspektivnih tvrtki. Osobito smo ponosni na činjenicu kako nas u Prosperus Growthu prati i većina ulagača iz našeg prvog fonda, a posebno nam je važno što smo zadržali povjerenje mirovinskih fondova. Uvjereni smo kako je to znak naše dobre reputacije i odnosa s ulagateljima, kao i potvrda njihovog zadovoljstva radom Prosperusa tijekom proteklih 10 godina“, naglasio je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva PROSPERUS-INVEST.

„Ponosni smo što je HBOR u suradnji s EIF-om imao priliku podržati osnivanje fonda Prosperus Growth. Nedostatak alternativnih izvora financiranja na hrvatskom financijskom tržištu posebno dolazi do izražaja u trenutnim uvjetima poslovanja. Stoga HBOR aktivno radi na razvoju tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala. Nakon što je uz HBOR-ovu podršku započeo s radom fond Fil Rouge Capital za startupove, zajedničkim ulaganjem s EIF-om omogućili smo osnivanje tri fonda za poduzeća u zrelijoj fazi. Vjerujem da će ulaganja iz fonda Prosperus Growth pomoći u stvaranju novih uspješnih hrvatskih priča s globalnim epilogom“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.
„Pokretanje fonda Prosperus Growth sjajna je vijest za hrvatski financijski sektor. Fond smanjuje značajan tržišni jaz alternativnih izvora financiranja za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća. Također proširuje opcije financiranja dostupne lokalnim tvrtkama u presudnom trenutku kada se oporavljaju od pandemije COVID-19. Uz pomoć Fonda hrvatska će se poduzeća moći osloniti na iste izvore financiranja kao i tvrtke u Europskoj uniji te financirati svoj rast, konkurentnost i otvaranje novih radnih mjesta. EIF s ponosom gleda na dobre rezultate koje donose partnerstvo s HBOR-om i zajednički program CROGIP: uz EIF-ovu i HBOR-ovu potporu drugi od tri predviđena fonda rizičnog kapitala sada je operativan i započinje se s osiguravanjem 205 milijuna eura novih investicija za Hrvatsku.", rekao je Alain Godard, izvršni direktor EIF-a.

Tagovi: fondovi rizičnog kapitala, Alain Godard, europska investicijska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Prosperus Growth
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE