GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franak i Potrošač ponovno dižu tužbu protiv osam banaka

Franak i Potrošač ponovno dižu tužbu protiv osam banaka
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2012 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe, izvijestili su dana čelnici Udruge Franak i Potrošač.
Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za čiju je pripremu i doradu okupljen niz pravnih i ekonomskih stručnjaka te prikupljeni brojni slučajevi i analize kako bi se što bolje izborili za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo u švicarskim francima, već i u eurima, ističu iz Udruge Franak koja je novu tužbu inicirala pet mjeseci nakon prve kolektivne tužbe protiv banaka.

Tužba se podnosi protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke, izvijestili su čelnici Udruge Franak i Potrošač na konferenciji za novinare.

Tužbom će se uz ostalo pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u francima te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zaključno do kraja 2010.

Za ugovore od početka 2011. nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu, jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima.

Tužba se temelji na kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača.

"Previše je netransparentnih i neujednačenih primjera bankarskog poslovanja koji ukazuju na nepravilnosti u poštivanju prava građana korisnika kredita", ističe glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski.

Tužbom će se uz ostalo predložiti da se bankama naloži da obračunaju iznose kredita po tečaju franka pri isplati kredita i u skladu s tim promijene ugovorne odredbe u kunske ili kredite s valutnom klauzulom u eurima, da promijene ugovore tako da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno odredivi dio, te da u skladu s tim promjenama obračunaju i oštećenim potrošačima isplate razliku uplaćenih rata, itd.

Članica Udruge Franak Branka Lukačević-Gregić kao glavni problem kredita s valutnom klauzulom u francima navodi dopuštanje primjene valute čiji tečaj nije pod kontrolom HNB-a, a HNB nije propisao ni uvjete u kojima je dozvoljena aktivacija valutne klauzule niti način obračuna kamate za tu vrstu kredita.

Tako poslovne banke primjenjuju istovremeno dva instrumenta zaštite, zbog čega su se korisnicima takve vrste kredita rate povećale i preko 35 posto, kazala je i upozorila da ni HNB niti Ministarstvo financija ne žele na sebe preuzeti odgovornost za to što su se takvi loši krediti uopće našli u ponudi.

Iz Udruge Franak i Potrošača ističu kako će Europska komisija i Delegacija EU u Hrvatskoj pratiti ovaj poduhvat.

Osim sudskim putem, problem se, naglašavaju, može riješiti inicijativom Vlade i Sabora i nametanjem striktnijeg zakonskog okvira bankarskom sektoru.

Udruga Franak je krajem rujna prošle godine podigla tužbu protiv sedam banaka radi zaštite prava 125.000 građana s kreditima s valutnom klauzulom u francima, no Trgovački sud u Zagrebu u studenom je tu tužbu odbio zbog procesno-pravnih razloga, jer ta udruga nije mogla podići kolektivnu tužbu budući da nije među udrugama potrošača.

Tagovi: Udruga Franak, Potrošač, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, Volksbank, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria banka, OTP
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE